WILDE EEND

De wilde eend is de bekendste en meest met brood gevoede watervogel van Nederland. Het mannetje (de woerd) heeft een grijs lichaam, een glanzende groene kop en een smalle witte halsband. Het vrouwtje (het eendje) is geheel bruin gevlekt. De eend wordt 50 tot 60 centimeter lang. Hij trekt in de schemer naar de velden om waterplanten en insecten te eten. Met de ochtendschemer vliegt hij terug naar parken, meren, plassen en sloten om te rusten.


WAAROM BEHEER NODIG IS

Eenden eten naast gras, maïs en groenten ook graag granen. Ze komen in grote getale af op door regen en wind neergeslagen granen. Daarmee veroorzaken ze vraatschade. Door de granen verder te vertrappen en met uitwerpselen te bevuilen, verliest het graan zijn waarde of is het niet meer voor consumptie geschikt.

 

HOE VOORKOM JE SCHADE

De wilde eend mag tussen 1 juli tot 15 augustus worden verjaagd en geschoten als daarmee schade aan graan wordt volkomen.  De wilde eend staat op de provinciale vrijstellingslijst. Om schade aan gewassen te voorkomen kan de agrariër visuele en akoestische middelen inzetten als vlaggen, flitsmolens, vogelverschrikkers, knalapparaten, nabootsing roofvogels en vogelafweerpistolen. Kijk voor meer informatie naar de preventiekit eenden van het Faunafonds, onderdeel van Bij12.

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT

Wilde eenden mogen worden verontrust en gedood vanaf 1 juli tot 15 augustus bij schade aan graan, omdat ze op de provinciale vrijstellingslijst staan. Maar dat niet alleen, het is ook een jachtsoort (wild): van 15 augustus t/m 31 januari is het jachtseizoen op wilde eenden geopend. De dieren mogen dan van een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na zonsondergang geschoten worden.

  

PROVINCIALE VRIJSTELLING              

 

gewas:

graan in bedrijfsmatige teelt 
periode:   1 juli - 15 augustus

 

Zie de tekst van de vrijstelling voor de overige voorwaarden.

NB: De vroegere ontheffing 'wilde eend' is via uitspraak van de rechtbank Noord-Holland vernietigd op 22-04-2016. Maak dus gebruik van de beschikbare provinciale vrijstelling.

 

HET WETEN WAARD

  • De wilde eend is voor veel mensen de meest tamme watervogel.
  • Wilde eenden nestelen vaak in tuinen.
  • Het vrouwtje kan drie keer per jaar een nest met 6 tot 10 eieren leggen.
  • In de winterperiode verblijven ca. 600.000 wilde eenden in Nederland.
     

MEER WETEN

- over de populatie-ontwikkeling van de wilde eend: Sovon/eenden 

- over de Kamervragen over de stand van de wilde eend:  Rijksoverheid Kamervragen en beantwoording wilde eend