AMERIKAANSE NERTS

De Amerikaanse nerts is een roofdier van 30 tot 45 centimeter lang, vergelijkbaar met een kleine kat. Het dier heeft een chocoladebruine vacht met een witte tekening op de kin. Tussen de tenen hebben ze kleine zwemvliezen. Zijn hol is te vinden in een holle boom of een hol aan de oever. De Amerikaanse nerts leeft ’s nachts. Hij jaagt op kleine zoogdieren als ratten, watervogels, amfibieën, vissen, reptielen, rivierkreeften, schelpdieren en waterinsecten.


De Amerikaanse nerts is, net als andere exoten, niet beschermd door de Wet natuurbescherming. Een gevangen dier mag worden gedood, maar niet met het geweer. Voor het schieten van deze diersoort is toestemming van de provincie nodig.

 

Bezoek de website van de faunabeheereenheid in uw provincie voor verdere informatie en mogelijkheden. Via onze contactpagina wordt u automatisch doorgelinkt.

 

HET WETEN WAARD

  • In 2018 wordt het houden van nertsen voor bont verboden. Mogelijk wordt de Europese nerts dan weer geïntroduceerd. 
  • De Europese nerts komt alleen nog rond Wit-Rusland voor en een kleine populatie rond de Pyreneeën. 
  • Vervuiling, rivierbeddingen en waterkrachtcentrales zijn mede oorzaak van de teruggang van de Europese nerts.

  

MEER WETEN

- over het uiterlijk van de Amerikaanse nerts Waarnemingen
- over het verbod op pelsdierhouderijen: De overheid, wet en regelgeving
- over de Amerikaanse nerts in Nederland: Zoogdiervereniging/ Amerikaanse nerts