WILDE EEND

De wilde eend is de bekendste en meest met brood gevoede watervogel van Nederland. Het mannetje (de woerd) heeft een grijs lichaam, een glanzende groene kop en een smalle witte halsband. Het vrouwtje (het eendje) is geheel bruin gevlekt. De eend wordt 50 tot 60 centimeter lang. Hij trekt in de schemer naar de velden om waterplanten en insecten te eten. Met de ochtendschemer vliegt hij terug naar parken, meren, plassen en sloten om te rusten.

 

 


WAAROM BEHEER NODIG IS

Eenden eten naast gras, maïs en groenten ook graag granen. Ze komen in grote getale af op door regen en wind neergeslagen granen. Daarmee veroorzaken ze vraatschade. Door de granen verder te vertrappen en met uitwerpselen te bevuilen, verliest het graan zijn waarde of is het niet meer voor consumptie geschikt.

 

HOE VOORKOM JE SCHADE

Agrariërs kunnen middelen als vlaggen, nabootsing roofvogel, knalapparatuur, vogelafweerpistool, stokken met linten en schriklint/koord inzetten om eenden te verjagen en landbouwschade te voorkomen. Kijk voor meer informatie naar de preventiekit eenden van het Faunafonds, onderdeel van Bij12.

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT.

Van 15 augustus t/m 31 januari is het jachtseizoen op wilde eenden geopend. De dieren mogen dan van een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na zonsondergang geschoten worden.

Buiten het jachtseizoen kan soms sprake zijn van aanvullende maatregelen. Bezoek de website van de faunabeheereenheid in uw provincie voor verdere informatie en mogelijkheden. Via onze contactpagina wordt u automatisch doorgelinkt.

HET WETEN WAARD

  • De wilde eend is voor veel mensen de meest tamme watervogel.
  • Wilde eenden nestelen vaak in tuinen.
  • Het vrouwtje kan drie keer per jaar een nest met 6 tot 10 eieren leggen.
  • In de winterperiode verblijven ca. 600.000 wilde eenden in Nederland.

MEER WETEN

- over de populatie-ontwikkeling van de wilde eend: Sovon/eenden 

- over de Kamervragen over de stand van de wilde eend: Rijksoverheid Kamervragen en beantwoording wilde eend