X

ACTUEEL

11 July 2018

AANTAL GROTE GRAZERS OOSTVAARDERSPLASSEN GAAT DRASTISCH OMLAAG

Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen (OVP) afschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied elders in Europa.

Er blijven dan nog elfhonderd herten, paarden en koeien over in het natuurgebied, die samen in een kleiner gebied moeten leven, maar wel met rondom meer beschutting.

Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan plaatshebben. Dat besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond genomen na een urenlang debat. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen.

Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten onderschreef grotendeels de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). De commissie Van Geel adviseerde eerder om bijna duizend edelherten af te schieten en bijna tweehonderd paarden te laten verhuizen. Daarna zouden er nooit meer dan vijftienhonderd grote grazers in het gebied mogen rondlopen, omdat het gebied anders overbegraasd wordt.

Bron: Nu.nl U kunt hier het hele artikel lezen