FAUNASCHADE

WAT IS FAUNASCHADE?
Faunaschade is de schade die door in het wild levende diersoorten wordt veroorzaakt aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren. Denk daarbij aan een vos die kippen doodbijt of ganzen die het gras voor de koeien opeten en bevuilen. Voor individuele agrariërs kan de schade oplopen. Als de schade groot is, kunnen zij hiervoor een tegemoetkoming in de faunaschade krijgen.
SCHADE VOORKOMEN OF BEPERKEN
Grondgebruikers (veelal agrariërs, maar ook gemeenten of waterschappen) kunnen schade aan gewassen voorkomen door preventieve maatregelen te treffen en de veroorzakende diersoorten te verjagen. BIJ12, geeft in de Faunaschade PreventieKits (sinds 1 november 2024 gelden er nieuwe FPK’s) voor diersoorten of voor groepen van diersoorten een overzicht van preventieve akoestische en visuele maatregelen om faunaschade te voorkomen en beperken. Bij12 geeft ook tips om schade aan gewassen te voorkomen. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van schade moeten minimaal twee van deze maatregelen zijn genomen en moet er toestemming voor afschot zijn aangevraagd. Voor kapitaalintensieve gewassen wordt ook de inzet van een deugdelijk raster vereist bij schade door zoogdieren.
AANVRAAG TOESTEMMING AFSCHOT
Als preventieve maatregelen niet voldoende effect hebben, is het mogelijk over te gaan tot afschot door de jacht(akte)houder, maar daarvoor is toestemming nodig. De grondgebruiker kan een incidentele omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit aanvragen. De jager kan dat ook namens de grondgebruiker doen en weet voor welke diersoorten al toestemming is geregeld (ganzen en grote hoefdieren) of niet nodig is (jachtsoorten, exoten, verwilderde soorten en onbeschermde soorten).
De FBE Flevoland heeft daarvoor veel gegevens van u nodig. Om de aanvraag zoveel mogelijk te vergemakkelijken, is een digitaal invulbare PDF ontwikkeld. De FBE controleert uw aanvraag en zal de provincie Flevoland om toestemming verzoeken. Die toestemming komt via het faunaregistratiesysteem voor uw jager beschikbaar. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht.
TOCH SCHADE?
Ontstaat er ondanks het nemen van preventieve maatregelen en bejaging toch schade van enige omvang? Dan kunnen grondgebruikers een beroep doen op een schadetegemoetkoming en een aanvraag indienen bij mijn faunazaken.
In de provincie Flevoland wordt op de te verlenen tegemoetkoming een eigen risico van 5% ingehouden, met een minimum van €250,- per bedrijf per meldingsjaar. Er wordt geen eigen risico ingehouden als het gaat om schade veroorzaakt door een wolf, goudjakhals, bever, das, edelhert, wilde kat of lynx. Het eigen risico als het gaat om schade door vogels aan zacht fruit, en pit- en steenvruchten bedraagt 40%, zoals vermeld in de beleidsregels van de provincie Flevoland 2024.
Meestal komt na het indienen van de aanvraag een taxateur van BIJ12, langs. Als blijkt dat er alles aan gedaan is om de schade te voorkomen en de schade meer dan €250 bedraagt, dan wordt eventueel tot vergoeding overgegaan.
Kijk voor de werkwijze om voor een vergoeding in aanmerking te komen op de site van Bij12 tegemoetkoming. Maar let wel: schade veroorzaakt door exoten of verwilderde exemplaren van gedomesticeerde dieren komt niet in aanmerking voor vergoeding.