UITVOERING REE BEHEER FLEVOLAND

Op deze pagina informeren wij u over de nieuwe wijze van beheer van reeën in Flevoland.
NIEUW FAUNABEHEERPLAN REE
In 2023 heeft het bestuur van FBE Flevoland besloten over te stappen op het Adaptive Impact Management, omdat de huidige methodiek van populatiebeheer van reeën niet meer voldoende stand houdt voor de rechter. De uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland (in maart 2025) is positief voor Flevoland uitgevallen, maar zoals een jurist terecht zei ‘het was een dubbeltje op zijn kant’.
Het juridisch advies om een nieuw faunabeheerplan voor het ree op te stellen is door de FBE opgevolgd. We hebben gebruik gemaakt van een aantal uitspraken van de rechter om te komen tot een juridisch houdbaar plan waarmee we sterker voor de rechter zullen staan mocht er bezwaar en beroep worden ingediend.
In het Faunabeheerplan Ree wordt uitgebreid beargumenteerd dat het beheer van reeën noodzakelijk is op grond van een aantal wettelijke belangen: schade aan de verkeersveiligheid (incl. schade en overlast), aan dierenwelzijn, aan bossen en aan wilde flora en fauna (natuurlijke bosverjonging).
Gezien de beperkte schadehistorie landbouwgewassen is er onvoldoende onderbouwing om op grond van het wettelijke belang belangrijke schade aan landbouwgewassen reeën te kunnen beheren. Pas als er meerdere gevallen van schade aan hetzelfde gewas gedurende vijf jaar voorafgaand aan de beheerperiode verspreid over het werkgebied van een WBE voordoen, dan is op basis van de schadehistorie afschot mogelijk. Er is wel degelijk landbouwschade, maar het wordt niet gemeld en dus niet geregistreerd.
Agrariërs kunnen in geval van reeënschade bij de FBE een incidentele vergunning aanvragen (aanvraagformulier) om de schade te beperken. Tegelijkertijd bouwen we schadehistorie op.
Het ‘Faunabeheerplan Ree 2025-2028’ is door het FBE-bestuur vastgesteld en op 1 juli 2025 door de provincie Flevoland goedgekeurd. Dit nieuwe plan vervangt het onderdeel ree opgenomen in het Faunabeheerplan Grote hoefdieren 2024-2028. Met het Faunabeheerplan Ree zijn we in Flevoland daadwerkelijk overgestapt op het Adaptive Impact Management (AIM), als eerste in Nederland.
ADAPTIVE IMPACT MANAGEMENT (AIM)
In opdracht van BIJ12 is onderzoek gedaan naar een andere benadering voor populatiebeheer, zie het rapport ‘Alternatieve benaderingen populatiebeheer en draagkracht’, welke in 2022 is uitgevoerd door Groot Bruinderink, Schoon en Boerema. Een van de conclusies is dat het wenselijk is om in de toekomst over te stappen naar Adaptive Impact Management gezien de te verwachten verhoogde juridische houdbaarheid.
Met het AIM-proces wordt faunabeheer benaderd vanuit een andere invalshoek dan we gewend waren. De focus ligt niet meer op het benaderen van een vooraf vastgestelde doelstand, maar op de problemen en de maatregelen die moeten worden ingezet om de gewenste effecten te bereiken.
WERKPLAN REEENBEHEER 2025-2026
Het doel van AIM in het faunabeheer is om een duurzame balans te vinden tussen het behoud van dierpopulaties, het minimaliseren van conflicten met menselijke activiteiten en het bevorderen van biodiversiteit. Deze aanpak vraagt om samenwerking tussen de belanghebbenden. Samen met vertegenwoordigers namens de drie WBE’s, LTO, wegbeheerders, dierenwelzijnorganisatie, terreinbeherende organisaties, de provincie Flevoland en een jurist hebben we een gedragen werkplan opgesteld op basis van het Faunabeheerplan Ree.
In het ‘Werkplan Reeënbeheer seizoen 2025-2026’ is gezamenlijk afgesproken wie welke maatregelen treft om de schade te beperken. Denk daarbij aan het plaatsen van rasters, de verlaging van de verkeersnelheid in de Noordoostpolder, het plaatsen van silhouetten van grote hoefdieren en/of crash signing, het verwezenlijken van een wildwaarschuwingssysteem in de gemeente Almere en het waarschuwen van verhoogd risico op wildaanrijdingen in bepaalde periodes van het jaar. Ook afschot is van reeën is een van de middelen om de afgesproken doelen te bereiken.
UITVOERING REEENBEHEER
Van 17 juli 2025 tot en met 31 maart 2026 is de taak maximaal 1.122 reeën te schieten. Iedere WBE is gevraagd haar toewijzing op zo’n wijze in te zetten dat de doelen beschreven in het werkplan worden behaald. Een van de doestellingen is het verlagen van het aantal aanrijdingen met reeën tot 80% van het aantal dat in 2023 door het verkeer is gedood (389 stuks). Gezien de productiedoelstelling van Staatsbosbeheer is een van haar doelstellingen dat een natuurlijke bosverjonging tot stand komt (Flevo-landschap en Natuurmonumenten hebben geen productiedoelstelling). Zie voor meer details het werkplan.
Het afschot van reeën is alleen toegestaan in bepaalde gebieden in Flevoland: in een zone van 1.000 meter langs beide zijden van de A- en N-wegen (i.v.m. de verkeersveiligheid), maar alleen daar waar geen reeën kerende rasters staan en in de bossen van Staatsbosbeheer en in een zone van 500 meter daarom heen (i.v.m. de natuurlijke bosverjonging).

Impressie afschotgebieden AIM Ree voor het seizoen 2025-2026
Aan de hand van landschapselementen zoals onder andere (water-)wegen, (zand-)paden en bebouwingscontouren zijn de begrenzingen van de afschotgebieden aangegeven. Via deze link krijgt u toegang tot de kaart ‘Afschotgebieden AIM ree, seizoen 2025-2026’. U kunt in- en uitzoomen, zoeken op adres en printscreens maken. Tip: sla de link op in uw mobiele telefoon zodat u te allen tijde, ook in het veld, kunt zien dat u binnen de afschotzone beheert. Het is goed te weten dat de Omgevingsdienst ook toegang tot deze kaart heeft en hierop kan handhaven.
BESLUIT EN MACHTIGING REE
De provincie heeft de FBE Flevoland een omgevingsvergunning (kenmerk 3419315) verleend voor het doden van reeën met het geweer. De FBE heeft de drie WBE’s gemachtigd de vergunning door te zetten naar de jachthouders in hun werkgebieden. De machtiging ree is vanaf 17 juli in FRS beschikbaar. Zodra de jachthouders de wildmerken van de WBE’s hebben ontvangen, kan het beheer aanvangen.
Zoals voorheen is het afschot van reebokken toegestaan tot en met 30 september 2025 en in de gehele maand maart van 2026. Afschot van reegeiten, smalreeën en kalveren (mannelijke en vrouwelijke) is toegestaan vanaf 1 november 2025 t/m 31 maart 2026.
Afschot is van een uur voor zonsopgang tot een uur na zonsondergang mogelijk, met gebruik van het kogelgeweer en nachtzichtapparatuur. Mensen die handelen in opdracht van een TBO en in het bezit zijn van een toestemming van de Wet Wapens en Munitie mogen een geluiddemper inzetten. Ook in de stadsbossen (zie het besluit) mag 24 uur per dag beheer plaatsvinden. Het gebruik van de geluiddemper is daarbij verplicht.
Iedere jachthouder mag in zijn jachtveld zieke en gebrekkige reeën jaarrond uit hun lijden verlossen. Hij/zij dient binnen 24 uur na het afschot een foto van het geschoten ree naar handhaving@ofgv.nl te sturen. De verwonding/symptomen van de ziekte moeten duidelijk op de foto zichtbaar zijn en voorzien zijn van tijd en locatie. Toezichthouders kunnen aanwijzingen geven tot het fysiek tonen van het geschoten ree en deze dienen opgevolgd te worden. Het gebruik van wildmerken voor vervoer van het geschoten ree buiten het jachtveld blijft verplicht. Het afschot moet binnen 48 uur in FRS worden geregistreerd.
Iedere reeënbeheerder wordt geadviseerd het besluit te lezen, op zijn minst de voorschriften. Het document is via FRS aan de machtiging toegevoegd.
HOE VERDER
Gedurende het beheerseizoen gaat de FBE samen met de stakeholders de effecten van de genomen maatregelen monitoren. Ook zal de grofwildcommissie (FBE/WBE’s/VHR en TBO) regelmatig de realisatie van het afschot bespreken. Indien nodig kunnen wildmerken elders worden ingezet.
Het is mogelijk dat het beheer op basis van de resultaten in het volgende werkplan (1 april 2026 tot 1 april 2027) wordt bijgesteld, maar wel binnen de kaders van het Faunabeheerplan Ree.