X

VALWILDTEAM FLEVOLAND

 

 

HEB JE EEN WILD DIER AANGEREDEN?

Bel de politie op 0900-8844. Een van onze  drie Valwildteams handelt het af. 
 

 

Klik op de afbeelding voor afspelen van de animatie

 

 

VALWILD, WAT IS DAT?

Valwild is een technische term die verwijst naar wildaanrijdingen. Een wildaanrijding kan ernstige gevolgen hebben voor mens en dier. Maar wat moet je doen? Bel na een aanrijding of na een vondst van een dood of gewond dier altijd de politie op 0900-8844 en leg de situatie uit. De FBE (Faunabeheer Flevoland) is verantwoordelijk voor de afhandeling van aangereden dieren in de provincie Flevoland, alleen weet niet iedereen dat. De FBE handelt wildaanrijdingen af in opdracht van de wegbeheerders zoals de provincie Flevoland, Rijkswaterstaat, de zes gemeenten en in samenwerking met de politie.

 

EEN AANRIJDING? BEL 0900-8844

Indien er een aanrijding of bijna-aanrijding met een wild dier plaatsvindt, ga op een veilige plek staan en bel onmiddellijk de politie op 0900-8844. Soms zijn incidenten ingrijpend, maar belangrijk om te weten is dat de betrokken (automobilist) niet strafbaar is. Je bent wel verplicht zorg te verlenen, het bellen van de politie valt hier ook onder. 

Bij het doorgeven van een melding is het belangrijk om informatie te verstrekken over eventuele gewonden, de verkeersveiligheid, de locatie (weg en nummer hectometerpaal) en het diersoort en aantal dat betrokken is. Als het dier is aangetikt, vermeld dan ook of het gevlucht is en welke kant op. Een vrijwilliger van het Valwildteam gaat direct met een goed opgeleide speurhond (zweethond) het gewonde dier opsporen.
 

HET VALWILDTEAM IS DESKUNDIG

Het Valwildteam is door de FBE aangesteld. Het zijn vrijwilligers (jagers) die een strikte werkwijze volgen. Ook krijgen ze jaarlijks aanvullende cursussen in o.a. verkeersveiligheid, omgang en afhandeling van wilde dieren en schietvaardigheid. Dit is zwaar werk, niet alleen fysiek maar ook mentaal en vereist betrokkenheid en respect voor het leven van dieren.

In Flevoland hebben wij drie gespecialiseerde Valwildteams aangesteld verdeeld over drie regio's: Noordoostpolder, oostelijk Flevoland en zuidelijk Flevoland. Onze Valwildteams staan dag en nacht klaar om te reageren op meldingen vanuit de meldkamer van de politie om zo gewonde dieren snel te helpen of uit hun lijden te verlossen. Dode dieren worden van de weg gehaald en als biomassa in de bosjes achtergelaten. Of het kadaver wordt naar één van de twee ‘dood doet leven’ plekken gebracht. Zo wordt het dier teruggegeven aan de natuur.
 

WIJ HEBBEN EEN WETTELIJKE ZORGPLICHT EN AFHANDELING

Er geldt een wettelijke zorgplicht voor iedereen. We moeten met elkaar ervoor zorgen dat we dieren in nood helpen. Dus hoe eerder ons Valwildteam kan helpen hoe beter. 

Goed om te weten: aangereden dieren mogen niet door de automobilist zelf worden meegenomen. 
 

NIET IEDER DIER HOEFT MEN TE MELDEN

De FBE richt zich voornamelijk op de grotere diersoorten, denk aan dam- en edelherten, reeën, maar ook dassen, vossen, zwanen, bevers, otters, wasbeerhonden en marterachtigen. Door hun grootte vormen ze een groot gevaar op de weg en kunnen er vervolgongelukken ontstaan. Een dode muis in de berm laten we liggen.

Het Valwildteam zal ter plaatse kijken wat te doen. In het geval van gewonde dieren met een overlevingskans wordt direct de Dierenambulance ingeschakeld.

Dus heb je een dier aangereden of zie je een dood dier in de berm liggen, bel 0900-8844 en het Valwildteam komt helpen.