X
AMERIKAANSE NERTS

De Amerikaanse nerts is een roofdier van 30 tot 45 centimeter lang, vergelijkbaar met een kleine kat. Het dier heeft een chocoladebruine vacht met een witte tekening op de kin. Tussen de tenen hebben ze kleine zwemvliezen. Zijn hol is te vinden in een holle boom of een hol aan de oever. De Amerikaanse nerts leeft ’s nachts. Hij jaagt op kleine zoogdieren als ratten, watervogels, amfibieën, vissen, reptielen, rivierkreeften, schelpdieren en waterinsecten.


WAAROM BEHEER NODIG IS

De Amerikaanse nerts komt van nature niet in Nederland voor. We noemen dat een exoot. Het beest wordt gehouden voor de pelsfokkerij. Zijn aanwezigheid in het wild heeft de Europese nerts grotendeels verdreven. De Amerikaanse nerts is namelijk groter en eerder in het jaar vruchtbaar. De Europese variant staat daarom op de rode lijst van beschermde dieren. Er zijn aanwijzingen dat de Amerikaanse variant ook tot problemen leidt bij watervogels en amfibieën. Beheer is daarom noodzakelijk. 

 

HOE VOORKOM JE SCHADE

De belangrijkste manier om schade te voorkomen is om de Amerikaanse nerts niet in het wild los te laten. Het beestje is rondom gebouwen en huizen te vangen met een kastval/vangkooi. In bosrijke gebieden heeft een kastval/vangkooi minder zin. 

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT

De Amerikaanse nerts is, net als andere exoten, niet beschermd door de Wet natuurbescherming. Een gevangen dier mag worden gedood, maar niet met het geweer. Voor het schieten van deze diersoort is toestemming nodig, wat met een opdracht is geregeld. 

  

HET WETEN WAARD

  • In 2018 wordt het houden van nertsen voor bont verboden. Mogelijk wordt de Europese nerts dan weer geïntroduceerd. 
  • De Europese nerts komt alleen nog rond Wit-Rusland voor en een kleine populatie rond de Pyreneeën. 
  • Vervuiling, rivierbeddingen en waterkrachtcentrales zijn mede oorzaak van de teruggang van de Europese nerts.

 

MEER WETEN

- over het uiterlijk van de Amerikaanse nerts Waarnemingen
- over het verbod op pelsdierhouderijen: De overheid, wet en regelgeving
- over de Amerikaanse nerts in Nederland: Zoogdiervereniging/ Amerikaanse nerts