X
ROEK

De roek is een zwarte vogel met een purperachtige metaalglans over zijn veren en een grote grijze snavel. Hij wordt tot 50 centimeter groot. De roek maakt zijn nest in hoge bomen en leeft op akkers, weilanden en in de stad. Hij eet planten, zaden, insecten en aas van aangereden dieren. Het beest is sociaal en leeft graag in grote groepen (kolonies).


 


WAAROM BEHEER NODIG IS

In grote aantallen richten roeken belangrijke schade aan landbouwgewassen aan. Ze vreten granen, maïs, pas ingezaaid gras en groenten. De vogels pikken opkomende plantjes kapot en krabben aardappelen en bieten uit de grond. Ook kunnen ze bomen vernielen door de knoppen en scheuten uit te pikken. Roekenkolonies kunnen daarnaast in dorpen en steden geluidsoverlast veroorzaken. Mensen kunnen last ervaren van uitwerpselen en nestmateriaal waarmee de roeken straten en auto’s vervuilen.

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT

In heel Gelderland mag de roek worden verjaagd om schade aan gewassen te voorkomen. Er is geen ontheffing beschikbaar om de roek te kunnen doden. Grondgebruikers kunnen een tegemoetkoming van schade indienen bij BIJ12 Faunazaken.