X
VERWILDERDE ROTSDUIF

De verwilderde duif is meestal een stadsduif of postduif. Beide stammen af van de rotsduif. Deze duif kleurt lichtgrijs met een donkergrijze kop. Zijn hals is aan de zijkant glanzend groen of paars. De vleugels heeft twee donkere vleugelstrepen. Als hij vliegt zie je dat de donkergrijze staart een zwarte band heeft. Ook de witte onderkant van de vleugel valt dan op. Hij wordt zo’n 32 centimeter groot. De stadsduif is een wilde vogel die je voornamelijk rond stations, op stadspleinen en op verlaten stedelijke gebouwen vindt. Hij legt twee tot drie nestjes per jaar met twee eieren. De postduif zie je voornamelijk in de kooi bij de duivenmelker die er wedstrijden mee vliegt. De (meestal jonge) duif die niet terugkeert bij zijn baasje verwildert en komt in stad of dorp te leven. Deze komt niet tot broeden in de vrije natuur. 

WAAROM BEHEER NODIG IS

Verwilderde duiven veroorzaken landbouwschade aan grasland en akkerbouwgewassen. De uitwerpselen, veren, kadavers, nestmateriaal en ziektekiemen brengen daarnaast hygiënerisico’s met zich mee.

 

HOE VOORKOM JE SCHADE

Agrariërs kunnen middelen als vogelverschrikkers, vlaggen, ballonnen, flitsmolens, nabootsing roofvogel, knalapparatuur, vogelafweerpistool, stokken met linten, afdeknetten en schriklint/koord inzetten om de vogels te verjagen. Kijk voor meer informatie naar de preventiekit duiven van het Faunafonds, onderdeel van Bij12.

Bewoners die overlast hebben van duiven, bijvoorbeeld rond de woning, kunnen het beste de vogels niet voeren, afval verwijderen en draden spannen of anti-nestelprikkers plaatsen.

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT

De verwilderde duif is een onbeschermde diersoort en mag dus worden verstoord, gevangen en gedood. Ook binnen de bebouwde kom. Voor doden met het geweer is een opdracht nodig. Deze is in de provincie Gelderland nog niet beschikbaar. Vogelvangkooien zijn onder voorwaarden toegestaan.

           

HET WETEN WAARD

  • Er zijn er meer dan honderdduizend verwilderde duiven in Nederland.

 

MEER WETEN

- over het soort: Welke vogel is dit/rotsduif 
- over het verschil tussen stadsduiven en gedomesticeerde duiven: Sovon/stadsduiven
- over de postduif: Duivenvlucht/roofvogels en postduiven in nederland