X

ACTUEEL

01 February 2022

UITBRAAK VOGELGRIEP TE VUREN (BETUWE-LAND VAN MAAS EN WAAL)

Vanochtend is de FBE geïnformeerd over de uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in de gemeente Vuren (Betuwe-Land van Maas en Waal).
Als gevolg van deze uitbraak zijn er beperkingen ten aanzien van het houden en vervoeren van pluimvee. Ook heeft dit gevolgen voor bepaalde onderdelen van het faunabeheer.

Het betreft met name handelingen waarbij watervogels ver- of opgejaagd worden. Dit is met ingang van vandaag (1 februari) tot tenminste 3 maart verboden binnen de bewakingszone van 10km rondom het getroffen bedrijf. De betreffende kaart is te raadplegen op de website Rijksoverheid via onderstaande link. Concreet betekent dit dat in die zone er geen uitvoering aan de ontheffing ganzen mag worden gegeven. Niet op basis van populatiebeheer, maar ook niet op basis van schadebestrijding. Ontstane schade in deze periode kan bij BIJ12 gemeld worden. Verjagende handelingen op welke wijze dan ook zijn verboden. Dit geldt ook voor de uitvoering van de vrijstelling ten aanzien van de Canadese gans en de opdracht Nijlgans.
Bij nieuwe besmettingen kan de bewakingszone veranderen. Houd daarom de viewer van het ministerie van LNV in de gaten. Daarop staat de meest actuele afgekondigde bewakingszone.

Let op: Recent is vogelgriep vastgesteld bij een bunzing en een vos. De veronderstelling is dat deze dieren met besmette vogels (kadavers) in aanraking zijn gekomen. Beide dieren zijn afgemaakt vanwege ernstige ziekteverschijnselen. Het is van belang bij de uitvoering van het faunabeheer in welke vorm dan ook, dat honden die bij de uitvoering gebruikt worden geen contact maken met verdachte nog levende of dode watervogels.

Kaart bewakingszone 10km Vuren

Regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep te Vuren (provincie Gelderland)