X

ACTUEEL

BESCHERMING WEIDEVOGELS IN AANGEWEZEN WEIDEVOGELGEBIEDEN
23 March 2017

BESCHERMING WEIDEVOGELS IN AANGEWEZEN WEIDEVOGELGEBIEDEN

Bij het weidevogelbeheer is sprake van predatie door de vos op een vogelgemeenschap waar Nederland een internationale verantwoording voor draagt. Vanwege haar nachtelijk activiteitspatroon laat de vos zich overdag echter slecht beheren. Provincie Gelderland heeft in 2015 aan de FBE de ontheffing ‘Vos’ verleend om ’s nachts met gebruik van kunstlicht de vos in o.a. aangewezen weidevogelgebieden en in de bufferzone daaromheen te bejagen.

Op 1 maart heeft de provincie Gelderland de actualisatie van de Omgevingsvisie vastgesteld. Daarmee is een wijziging doorgevoerd in de aangewezen weidevogelgebieden. De weidevogelgebieden Randmeerkust en Veluwe IJsselzoom zijn qua oppervlakte iets gewijzigd, het weidevogelgebied Fraterwaard is komen te vervallen en is het weidevogelgebied Zevenaarse en Duivense Broek toegevoegd. Zie hiervoor de actuele overzichtskaart.

Deze wijzigingen hebben consequenties voor het gebied waar de vos in Gelderland ‘s nachts kan worden bejaagd. De desbetreffende wildbeheereenheden zijn hierover geïnformeerd en machtigingen in FRS zijn verwijderd of toegevoegd. Jachthouders die de vos in de gewijzigde gebieden bejagen zijn verzocht de machtiging opnieuw uit te printen.

De provincie actualiseert regelmatig onderdelen van de Omgevingsvisie, raadpleeg de website van de provincie Gelderland indien u nieuwe weidevogelgebieden wilt laten aanwijzen.