X

ACTUEEL

01 October 2021

Gezocht: vrijwilligers valwildafhandeling

FBE Flevoland zoekt op korte termijn vrijwilligers voor het afhandelen van valwild in de provincie Flevoland. Als gevolg van de liquidatie van SFF is de stichting per 1 november niet meer in staat uitvoering te geven aan de opdracht valwild in het kader van de Wet natuurbescherming. Met het oog op dierenwelzijn vinden zowel de provincie als de FBE het belangrijk dat de afhandeling van wildaanrijdingen doorgang moet blijven vinden. De provincie heeft de FBE gevraagd tijdelijk de coördinatie van het valwild op zich te nemen totdat een nieuwe professionele organisatie is opgericht.

In het belang van de openbare veiligheid en de verkeersveiligheid moeten aangereden dieren van de weg of uit de berm worden verwijderd en afgevoerd. Gevluchte dieren moeten worden opgespoord en vaak het uit het lijden worden verlost. In 2020 zijn in de provincie 426 grote hoefdieren aangereden. Een aanrijding is een traumatische gebeurtenis voor mens en dier. En voor het dier vaak dodelijk.

De valwildmedewerker werkt volgens een rooster (week-)piketdiensten (24 uur/dag) en gaat na een oproep van de meldkamer van de politie direct ter plaatse en handelt volgens een werkwijzer alles af met betrekking tot het aangereden wild (damhert, das, edelhert, ree, wild zwijn en wolf).

De FBE zoekt ca. 20 vrijwilligers die gezamenlijk de provincie gebiedsdekkend kunnen bedienen. Daarbij streeft de FBE naar een aanrijtijd van max. 30 minuten. Jachtaktehouders woonachtig in of nabij de provincie Flevoland kunnen zich aanmelden, organisaties kunnen medewerkers voordragen, zie deze link voor de profielschets. De valwildvrijwilliger ontvangt een reiskostenvergoeding, een vergoeding voor de gebruikte munitie en een vrijwilligersvergoeding.

De FBE organiseert in week 42 een informatieavond en zorgt voor de benodigde papieren, signalering en
materiaal.

Heeft u interesse, meldt u dan tot 10 oktober aan via info@fbeflevoland.nl. Graag ontvangen wij uw motivatie
en een beschrijving van de ervaring die u heeft met valwildafhandeling en/of beheer van grote hoefdieren
en/of kennis d.m.v. een afgeronde cursus (reeënbeheer/grofwildbeheer). Vermeldt ook uw woonplaats,
jachtaktenummer en of u beschikt over een WM4/nachtzichtapparatuur/geluiddemper.
Voor meer informatie: laura.schrauwen@fbeflevoland.nl of 06 21275432

Related