X

ACTUEEL

12 November 2021

FBE Flevoland coördineert de afhandeling van wildaanrijdingen in de provincie

Vanaf 1 november 2021 heeft FBE Flevoland de coördinatie van de afhandeling van wildaanrijdingen in Flevoland overgenomen. Het FBE-bestuur heeft positief gereageerd op het verzoek van provincie Flevoland om dit tijdelijk te doen. De aanleiding is dat Stichting Faunabeheer Flevoland (SFF), die in liquidatie verkeert, per 1 november deze taak niet meer kan volbrengen en er nog geen andere organisatie is opgericht. 

Provincie Flevoland heeft de FBE de opdracht valwild verleend. Hierin staan de voorwaarden waaraan we ons moeten en zullen houden. De opdracht heeft betrekking op het verwijderen van aangereden dode dieren van wegen en uit bermen, het uit het lijden verlossen van aangereden gewonde dieren en het nazoeken van aangereden dieren. Het betreft de volgende in het wild levende diersoorten: das, ree, damhert, edelhert, wolf en wild zwijn. Met iedere wegbeheerders binnen de provincie is een overeenkomst afgesloten. 

Voor iedere regio (Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland) heeft de FBE een valwildteam opgezet. Het zijn jachtaktehouders die ervaring hebben met en kennis hebben van het beheren van grote hoefdieren. Zij zijn geïnstrueerd en geïnformeerd over hoe om te gaan met een aangereden gewond dier, hoe het uit zijn lijden verlost kan worden, de verkeersveiligheid, maar ook hoe om te gaan met gedupeerden en omstanders. 

Ieder team bestaat uit acht vrijwilligers, waarvan er een optreedt als coördinator. Iedere dag (24 uur/ dag, 7 dagen per week) zijn drie mensen in de provincie beschikbaar om een wildaanrijding af te handelen. Wij streven naar een maximale aanrijtijd van 30 minuten vanaf de melding tot de plek van de aanrijding. De meldkamer politie staat rechtstreeks in verbinding met de personen die op dat moment piketdienst hebben. 

Heeft u een aanrijding met een dier gehad, dan bent u verplicht dat direct te melden bij de meldkamer van politie op 0900-8844. Ook als het dier is gevlucht. Bel ook de meldkamer politie als u een gewond of gedood dier in de berm ziet liggen. U mag het gedode dier niet meenemen. Zie voor meer informatie www.swn.nl 

Bij een wildaanrijding bel 0900-8844
 

Related