X

ACTUEEL

03 February 2022

Vogelgriep vastgesteld in Zeewolde

Op 2 februari is bij een pluimveebedrijf in Zeewolde vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep (H5). Om verspreiding te voorkomen zijn diverse maatregelen genomen. 
Er is een bewakingszone van 10 km vastgesteld. In deze zone is het verboden watervogels te verstoren door handelingen in het kader van jacht, beheer en schadebestrijding. De ontheffing grauwe gans kan daarom voorlopig niet in dit gebied worden ingezet. Ook zijn verjagende handelingen om schade te voorkomen, zoals het inzetten van het knapapparaat, niet toegestaan. Stokken met linten of vlaggen die in het veld staan, kunnen blijven staan. Grondgebruikers kunnen een tegemoetkoming in de faunaschade bij BIJ12 aanvragen. 
De kaart van de bewakingszone is in de bijlage ‘bewakingszone Zeewolde 10 km 2-2-22’ opgenomen. De grenzen van de bewakingszone zijn door middel van (water-)wegen beschreven, zie bijlage 2 van de regeling. 

Bewakingszone Zeewolde 10km 2-2-22

Regeling Vogelgriep Zeewolde 2-2-22


Wilt u weten waar in Nederland dode wilde (water)vogels zijn gevonden die besmet zijn met vogelgriep? Zie  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/monitoring-wilde-vogels 
Meldt dode vogels volgens de meldwijzer van de Rijksoverheid. Let op: raak dode vogels niet aan. 
 

Related