X

ACTUEEL

24 February 2022

Uitvoering landelijke vrijstelling blijft (voorlopig) in Flevoland mogelijk

Rechtbank Midden-Nederland heeft vorige week het beroep van o.a. Fauna4Life tegen de ontheffing vos van provincie Utrecht gegrond verklaard. De rechter heeft ook geconcludeerd dat de landelijke vrijstelling niet goed in de Wet natuurbescherming is vastgelegd en heeft het doden van vossen in de provincie Utrecht verboden. De interpretatie van de conclusie over de landelijke vrijstelling is verschillend. 

De FBE’s hadden onderling afgesproken de reactie van de minister af te wachten. In provincie Friesland is het afschot op vossen gestopt omdat de provincie en de FBE van mening zijn dat jagers het risico lopen strafrechtelijk in de problemen te komen als zij vossen schieten. Ook FBE Gelderland staat het doden van vossen niet meer toe. 

Provincie Flevoland en FBE Flevoland blijven bij het standpunt eerst de reactie van de minister af te wachten. LNV bereid een uitvoeringsbesluit voor waarmee de situatie wordt opgelost. Dit besluit wordt aan de minister ter ondertekening voorgelegd. Een proces dat ongeveer een maand kan duren. 

De OFGV had al eerder toegezegd niet handhavend op te zullen treden bij afschot vos totdat de minister een besluit heeft genomen. De Omgevingsdienst heeft dat kortgesloten met de BOA’s die daartoe bevoegd zijn: de domein 2 BOA’s zoals jachtopzieners en boswachters in dienst van terreinbeherende organisaties. De TBO’s hebben bevestigd ook niet handhavend op te zullen treden (de regels die de TBO’s voor hun eigen terreinen al hadden ingesteld, blijven van kracht).

Conclusie: In Flevoland blijft afschot van vossen op de landelijke vrijstelling van zonsopgang tot zonsondergang toegestaan totdat de minister van LNV anders besluit. 
 

Related