X

ACTUEEL

08 June 2022

Vogelgriep vastgesteld in Hierden (Gld), bewakingszone valt deels in Flevoland

Op 7 juni is op een eendenbedrijf in Hierden (Gelderland) opnieuw vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding te voorkomen zijn diverse maatregelen genomen. 

Er is een bewakingszone van 10 km vastgesteld. Een deel van de zone valt in de provincie Flevoland (waaronder delen van de gemeente Biddinghuizen en de gemeente Zeewolde). In deze zone is het verboden watervogels te verstoren door handelingen in het kader van beheer en schadebestrijding. De ontheffing grauwe gans kan daarom in ieder geval de komende dertig dagen niet in dit gebied worden ingezet. Ook zijn verjagende handelingen om schade te voorkomen, zoals het inzetten van het knapapparaat, gedurende die periode niet toegestaan. Stokken met linten of vlaggen die in het veld staan, kunnen blijven staan. Grondgebruikers kunnen een tegemoetkoming in de faunaschade bij BIJ12 aanvragen. 

De kaart van de bewakingszone is in de bijlage ‘Bewakingszone 10 km Hierden IV’ opgenomen en is tevens te vinden op onze website. De grenzen van de bewakingszone zijn door middel van (water-)wegen beschreven, zie bijlage 2 van de regeling. 

Wilt u weten waar in Nederland dode wilde (water)vogels zijn gevonden die besmet zijn met vogelgriep?
Zie:  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/monitoring-wilde-vogels 

Meldt dode vogels volgens de meldwijzer van de Rijksoverheid. Let op: raak dode vogels zonder persoonlijke beschermingsmiddelen niet aan. 
 

Related