X

ACTUEEL

02 September 2022

Vogelgriep vastgesteld in Bunschoten - Spakenburg

Op 1 september is bij een hobbyhouder met sierwatervogels vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding te voorkomen zijn diverse maatregelen genomen. 

Er is een bewakingszone van 10 km vastgesteld. Een deel van de zone valt in provincie Flevoland: het zuidoostelijk deel van de provincie tot het Horsterwold, zie de bijgevoegde kaart. De exacte grenzen van de bewakingszone zijn in bijlage 2 van de regeling opgenomen.  
In deze zone is het verboden te jagen op eenden en is het verboden watervogels te verstoren door handelingen in het kader van jacht, beheer en schadebestrijding. Zo kan de ontheffing grauwe gans in ieder geval de komende dertig dagen niet in dit gebied worden ingezet. Ook zijn verjagende handelingen om schade te voorkomen, zoals het inzetten van het knalpapparaat, gedurende die periode niet toegestaan. Stokken met linten of vlaggen die in het veld staan, kunnen blijven staan. Grondgebruikers kunnen bij schade een tegemoetkoming bij BIJ12 aanvragen. 

Vriendelijk verwijzen wij u naar de actuele kaart van RVO waarin alle zones in het kader van de vogelgriep zijn opgenomen.

Let op: raak dode vogels niet aan zonder persoonlijke beschermingsmiddelen.

Regeling Bunschoten - Spakenburg

Bewakingszone 10 km Bunschoten - Spakenburg

Related