X

ACTUEEL

28 February 2022

Ontheffing grauwe ganzen in de zomerperiode start op 1 maart

Vanaf morgen is het mogelijk via www.faunaschade.nl  een perceelsgebonden machtiging aan te vragen voor het bestrijden van dreigende belangrijke schade aan gewassen veroorzaakt door grauwe ganzen.
De grondgebruiker dient eerst een preventieve maatregel in te zetten om de ganzen te verjagen, een visueel middel zoals het plaatsen van stokken met vlaggen is voldoende. Houdt de faunaschade aan dan is het met een machtiging toegestaan per dag maximaal vijf grauwe ganzen op een perceel te schieten. Het gebruik van lokmiddelen is daarbij toegestaan. Voor meer informatie zie Q&A grauwe gans op onze website onder ‘diersoorten/grauwe gans’.

In de bewakingszones vogelgriep is afschot van grauwe ganzen niet toegestaan (ook niet het verjagen van watervogels). U kunt de machtiging aanvragen, maar nog niet gebruiken totdat de bewakingszone wordt ingetrokken. De grondgebruiker kan een tegemoetkomingsaanvraag in de faunaschade bij BIJ12 indienen. De leges van €300 worden bij toekenning van de aanvraag teruggestort. Een bewakingszone duurt in de regel 30 dagen, op de website onder ‘publicaties’ staat de actuele overzichtskaart van de bewakingszones. 
 

Related