X

ACTUEEL

17 October 2024

Landelijke vrijstelling in Flevoland onderuit

Eerder dit jaar heeft de Faunabescherming bezwaar ingediend tegen ons Faunabeheerplan Jacht en Vrijgestelde Soorten 2024-2028. De Stichting vindt dat er niet meer volstaan kan worden met een verwijzing naar de landelijke vrijstelling na een eerdere uitspraak van de Raad van State. Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben afgelopen dinsdag 15 oktober het bezwaar deels gegrond verklaard en volgt daarmee het advies van de Bezwarencommissie. Het euvel ligt bij de onderbouwing qua faunaschadecijfers. Hiertegen beroep instellen is nutteloos, de onderbouwing blijft zwak. 

Dit betekent dat per direct (15 oktober 2024) geen houtduiven, kauwen, konijnen, vossen en zwarte kraaien meer mogen worden gedood op grond van de landelijke vrijstelling. Afschot van de Canadese gans blijft wel mogelijk, want opgenomen in een ander faunabeheerplan. De jacht op de houtduif is zoals gebruikelijk open. 
We vinden dit heel vervelend, maar we moeten dit opvolgen. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om faunaschade te bestrijden. 

Bij belangrijke dreigende schade veroorzaakt door een van deze diersoorten kan een incidentele vergunning bij ons worden aangevraagd. We checken de aanvraag en zetten het door naar de provincie. De vergunning zal op perceelsniveau worden verleend, voor een korte periode (zolang het gewas schadegevoelig is) en alleen in het geval van:
-    Houtduif: landbouw/gewasschade; 
-    Kauw en zwarte kraai: landbouwschade en schade aan akker/weidevogels; 
-    Konijn: gewasschade en schade aan dijken en infrastructuur; 
-    Vos: akker/weidevogels, vrije uitloopkippen, beroepsmatige dierhouderijen.

Voorafgaand aan de aanvraag ‘incidentele omgevingsverordening voor een flora- en fauna-activiteit’ dient de grondgebruiker op kwetsbare gewassen een visueel middel én een akoestisch middel in te zetten, voor niet-kwetsbare gewassen is menselijke aanwezigheid voldoende, zie de Faunaschade PreventieKit van BIJ12. Vanaf 1 november a.s. gelden er overigens nieuwe regels. 

De faunaschade wordt onder voorwaarden vergoed door BIJ12. Let er op dat binnen 7 dagen na de vergunningsaanvraag de schade via mijnfaunazaken van BIJ12 wordt ingediend. 
Reken op 5 à 6 werkdagen om een vergunning te verkrijgen. De perceelsgebonden machtiging verloopt via FRS. De gegevens die bij aanvraag moeten worden aangeleverd zullen z.s.m. worden gecommuniceerd. 

We hopen dat met de verleende vergunningen en schadetaxaties de schadehistorie goed wordt gedocumenteerd en we zodoende een onderbouwing verkrijgen voor een nieuw faunabeheerplan en vergunningen. 

Verder nog:

  • Vangkooien en vangpijpen voor de vos zullen z.s.m. uit het werkveld moeten worden verwijderd. Vangkooien voor de wasbeer en wasbeerhond kunnen worden gebruikt. Bij vangst van de vos moet het dier vrijgelaten worden. 
  • Vossendagen kunnen niet meer worden georganiseerd. Er is geen onderbouwing om daarvoor een vergunning te verlenen. 
  • De provincie laat een onderzoek uitvoeren naar de predatiedruk op akker/weidevogels. Als uit dat onderzoek blijkt dat er voldoende onderbouwing is om een vergunning te verlenen voor schadebestrijding van de kauw, zwarte kraai en/of vos, dan zal pas volgend jaar mogelijk zijn.


We begrijpen dat dit veel vragen oplevert, u kunt ze mailen naar info@fbeflevoland.nl. Maar lees ook de Fauna PreventieKits.
 

Related