WAAROM BEHEER NODIG IS
Eenden eten naast gras, maïs en groenten ook graag granen. Ze komen in grote getale af op door regen en wind neergeslagen granen. Daarmee veroorzaken ze vraatschade. Door de granen verder te vertrappen en met uitwerpselen te bevuilen, verliest het graan zijn waarde of is het niet meer voor consumptie geschikt.
HOE VOORKOM JE SCHADE
Agrariërs kunnen middelen als vlaggen, nabootsing roofvogel, knalapparatuur, vogelafweerpistool, stokken met linten en schriklint/koord inzetten om eenden te verjagen en landbouwschade te voorkomen. Kijk voor meer informatie naar de preventiekit eenden van het Faunafonds, onderdeel van Bij12.
WANNEER PREVENTIE NIET HELPT
Wilde eend is een wildsoort en mag in de jachtperiode van 15 augustus tot en met 31 januari worden bejaagd. De dieren mogen dan van een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na zonsondergang geschoten worden.
Tot 15 januari 2019 stond de wilde eend op de provinciale vrijstellingslijst. Per 16 januari 2019 is de wilde eend van de vrijstellingslijst afgehaald. De provincie Zeeland heeft hiertoe besloten omdat er in de aantalsontwikkelingen van wilde eend (zowel broedvogels als doortrekkers) een significante afname is te zien.
De FBE beschikt niet over een ontheffing om buiten het jachtseizoen schade te bestrijden.
HET WETEN WAARD
- De wilde eend is voor veel mensen de meest tamme watervogel.
- Wilde eenden nestelen vaak in tuinen.
- Het vrouwtje kan drie keer per jaar een nest met 6 tot 10 eieren leggen.
- In de winterperiode verblijven ca. 600.000 wilde eenden in Nederland.
MEER WETEN
- over de populatie-ontwikkeling van de wilde eend: Sovon/eenden
- over de Kamervragen over de stand van de wilde eend: Rijksoverheid Kamervragen en beantwoording wilde eend