X

GANZENVERJAAGPILOT EEMLAND VAN START
17 January 2023

GANZENVERJAAGPILOT EEMLAND VAN START

Maandag 16 januari jl. hebben de gebiedsstakeholders vertegenwoordigd in het ganzencluster onder leiding van clustervoorzitter Henk Davelaar tezamen met de provincie een akkoord bereikt over de ganzenverjaagpilot Eemland. Doel van de pilot is om te zien of een intensieve en gecoördineerde verjaging gedurende de 2e helft van het winterseizoen tot aan het voorjaar bij kan dragen aan de vermindering van de ganzendruk in het gebied en dienovereenkomstig bijdraagt aan een effectieve verlaging van de ganzenschade aan het voorjaarsgras (eerste snede).

Om de pilot te ondersteunen heeft de provincie middelen beschikbaar gesteld voor o.a. de financiering van een verjaagcoördinator, de aanschaf van verjaagmiddelen, het financieel ondersteunen van de verjaagvrijwilligers en niet onbelangrijk: de monitoring van de effecten. Naar verwachting zullen vanaf volgende week maandag de eerste gecoördineerde verjaagacties gaan plaatsvinden.

Henk Davelaar is bijzonder tevreden over het bereikte resultaat: ‘een proces van veel geven en nemen, werken aan wederzijds vertrouwen en oog hebben voor elkaars zorgen en belangen.’ In dat kader betreurt Henk het feit dat Natuurmonumenten uiteindelijk toch heeft besloten om haar gronden niet in te brengen in deze pilot vanwege de eventuele kans op verstoring van overige natuurwaarden in haar terreinen. Clustervoorzitter Henk Davelaar: ‘ik ben er van overtuigd dat we in de uitvoeringspraktijk met álle stakeholders goede werkafspraken kunnen maken in het belang van landbouw én natuur.’

Het al dan niet optreden van eventuele negatieve bijeffecten van de verjaaginspanningen op overige natuurwaarden, w.o. weidevogels, maakt expliciet onderdeel uit van de monitoringsopgave van deze pilot. Tevens zal de monitoring uitsluitsel moeten geven op de vraag of de schadedruk zich door de verjaaginspanningen mogelijkerwijs verplaats naar gebieden gelegen buiten het pilotgebied.