X

STAND VAN ZAKEN ONTHEFFING VOS UTRECHT
23 March 2023

STAND VAN ZAKEN ONTHEFFING VOS UTRECHT

Op 21 maart jl. hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht een beslissing op bezwaar genomen naar aanleiding van een bezwaar en een daartoe door Faunabescherming ingesteld beroep bij de Rechtbank Midden-Nederland tegen het doden van vossen in relatie tot het beschermen van weidevogels alsmede Freilandkippen.

Gedeputeerde Staten zijn van mening dat mede op basis van het rapport "De rol van de vos bij weidevogelpredatie en de effectiviteit van het uitgevoerde vossenbeheer in de provincie Utrecht” dat in opdracht van de Faunabeheereenheid Utrecht is opgesteld door Youri Egas en Milan van der Velden afdoende is aangetoond dat vossen een grote impact kunnen hebben op de (kwetsbare) weidevogelpopulatie en dat het beheer van deze soort noodzakelijk en effectief is in onze provincie.
Gedeputeerde Staten oordelen evenwel ook dat de dreiging van belangrijke schade aan pluimvee met vrije uitloop, onvoldoende met concrete schadecijfers is onderbouwd. Om deze reden schrapt de provincie het belang van het voorkomen van belangrijke schade aan Freilandbedrijven uit de ontheffing.

Aangezien de Rechtbank Midden-Nederland in haar vonnis van 16 februari 2022 heeft bepaald dat het primaire besluit tot zes weken na de datum van de nieuwe beslissing op de bezwaar blijft geschorst, zal de (aangepaste) ontheffing pas op 3 mei a.s. in werking treden. Dit laatste evenwel onder voorbehoud dat er géén voorlopige voorziening bij de Raad van State wordt aangevraagd en toegekend. Het hoger beroep in deze zaak is thans nog lopende.

Samengevat:

  • Beheer van vossen in het kader van de bescherming van weidevogels in de daarvoor in de ontheffing aangewezen prioritaire weidevogelgebieden is, in principe, weer mogelijk vanaf 3 mei a.s.
  • Voornoemde datum evenwel onder voorbehoud van eventuele nieuwe juridische ontwikkelingen.
  • Het doden van vossen met behulp van geweer en kunstlicht in het kader van de dreiging van belangrijke schade aan pluimvee met vrije uitloop is niet langer meer mogelijk i.v.m. onvoldoende concrete schadedata.
  • Vooralsnog heeft de Raad van State nog geen zittingsdatum getroffen ten behoeve van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep vos/weidevogels en het gebruik van de landelijke vrijstelling vos in Utrecht.
  • Gebruik van de landelijke vrijstelling onderdeel vos blijft derhalve tot die tijd niet mogelijk in de provincie Utrecht.


De Faunabeheereenheid houdt u bij nieuwe ontwikkelingen graag op de hoogte.