X

PROVINCIALE FAUNATELLING: RUIM 900 TELLERS OP PAD!
03 April 2023

PROVINCIALE FAUNATELLING: RUIM 900 TELLERS OP PAD!

Zaterdag 1 april jl. organiseerde de Faunabeheereenheid Utrecht (FBE) een provincie dekkende faunatelling in samenwerking met de Utrechtse Wildbeheereenheden, de Terreinbeherende organisaties (Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten), LTO Noord, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, het Utrechts Particulier Grondbezit en de provincie Utrecht.

In totaal zijn op deze dag ruim 900 deskundige tellers actief geweest om de Utrechtse fauna in kaart brengen. De FBE organiseert de telling om een beter beeld te krijgen van het bestaan en de verspreiding van bepaalde diersoorten in de provincie Utrecht.

Zonder de inzet en hulp van de vele vrijwilligers is het organiseren van een dergelijke provincie dekkende telling ondenkbaar! Eén van deze bijzondere vrijwilligers is Piet Postema, coördinator faunatellingen van de Wildbeheereenheid (WBE) Vecht- en Veenstreek. 

Piet is en was 12 jaar lang de drijvende kracht achter de organisatie van faunamonitoring in het ca. 11.000 ha grootte werkgebied van deze WBE gelegen in het Groene Hart tussen Breukelen en Uithoorn. Met het bereiken van de maximale bestuurstermijn draagt hij de verantwoordelijkheid voor de faunamonitoring over op aan zijn opvolger. Piet: “Samenwerken en transparantie is de basis voor succes: de faunatelling vormt een verbindende factor tussen alle betrokkenen en belangen in het buitengebied.” 

Vanwege deze bijzondere verdienste sprak Jeroen Nuissl, directeur Faunabeheereenheid Utrecht, Piet toe tijdens de centrale briefing aan de tellers voorafgaand aan de telling waarin hij hem, als aimabel mens die hij is, bedankte voor zijn jarenlange inzet en zijn grote vermogen om mensen nader bij en tot elkaar te brengen.

De Faunabeheereenheid Utrecht organiseert sinds 2006 deze faunatelling om een beeld te krijgen van de aantallen en de verspreiding van diersoorten in de provincie Utrecht. Deze cijfers vormen belangrijke input voor het te voeren faunabeheer in de provincie Utrecht, samen met gegevens over o.m. (landbouw)schade, het effect van preventieve middelen en gerealiseerd beheer.