X

THE SKY IS THE LIMIT: DRONE VLIEGEN IN DE PRAKTIJK
06 April 2023

THE SKY IS THE LIMIT: DRONE VLIEGEN IN DE PRAKTIJK

Op 4 april jl. hebben enkele collega’s van de Faunabeheereenheid (FBE) Utrecht een praktijktraining dronevliegen gevolgd onder de begeleiding van Jan Wiersma van Vliegend.nl. De training heeft plaatsgevonden zodat de nieuwe collega’s bij de FBE bekend raakten met het gebruik van een drone en de praktische inzetbaarheid daarvan tijdens o.m. monitoringswerkzaamheden. Tijdens deze training is o.m. aandacht besteed aan de vluchtvoorbereiding, vliegplannen, het uitvoeren van automatische en handmatige vluchten, het benutten van de (warmtebeeld)camera en natuurlijk de vliegvaardigheidstraining zelf.

De FBE Utrecht heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten sinds 2021 de beschikking over een gezamenlijke geodrone. Deze gespecialiseerde drone welke o.m. is voorzien van diverse camerasystemen is gezamenlijk aangeschaft om innovatie in natuur- en faunabeheer in Utrecht te stimuleren en wordt onder meer benut voor specialistische monitoringswerkzaamheden van (kwetsbare) soorten. 

De Faunabeheereenheid Utrecht is als initiatiefnemer van dit project bijzonder blij met deze samenwerking. Een adequaat natuur- en faunabeheer staat en valt bij goede monitoringsgegevens; de inzet van een drone draagt hier verder aan bij. Grote waardering is er ook voor de provincie Utrecht die innovatie in bos-, natuur- en faunabeheer actief ondersteunt.