X

VOORZIENINGENRECHTER RvS TREFT ORDEMAATREGEL: ONTHEFFING VOS/WEIDEVOGELS UTRECHT PER DIRECT GESCHORST
04 May 2023

VOORZIENINGENRECHTER RvS TREFT ORDEMAATREGEL: ONTHEFFING VOS/WEIDEVOGELS UTRECHT PER DIRECT GESCHORST

Op 4 mei jl. heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State het verzoek tot voorlopige voorziening behandeld aangevraagd door: AnimalRights, Fauna4Life en Faunabescherming inzake de door GS Utrecht aan de Faunabeheereenheid Utrecht afgegeven ontheffing voor het doden van vossen ter bescherming van weidevogels. Na een intensieve uitwisseling van standpunten tijdens de zitting kwam de behandelend staatsraad tot de conclusie dat partijen het in deze zaak hartgrondig met elkaar oneens zijn en dat ook de diverse in deze procedure aangehaalde deskundigen elkaars standpunten niet delen. Medio volgende week zal de voorzieningenrechter in deze zaak uitspraak doen. 
Gelet op het feit dat sinds gisteren, 3 mei jl., wederom van bovenstaande ontheffing gebruik kan worden gemaakt, besloot de voorzieningenrechter tot het treffen van een ordemaatregel inhoudende dat met onmiddellijke ingang het gebruik van deze ontheffing wordt opgeschort totdat zijn finale uitspraak in deze zaak medio volgende week beschikbaar komt. Het grote belang om over adequate en onbetwistbare cijfers te kunnen beschikken als basis voor beheer werd tijdens de zitting weer eens temeer duidelijk. De staatsraad gaf in zijn slotwoord voorts aan dat hij, voor zover dit binnen zijn vermogen ligt, intern te zullen aandringen op een spoedige behandeling van de zaak in de bodemprocedure.
De Faunabeheereenheid Utrecht betreurt het treffen van deze ordemaatregel omdat dit, naar ons oordeel, niet bijdraagt aan het belang van de bescherming van de weidevogels.