X

VOORZIENINGENRECHTER STAAT BEHEER VAN VOSSEN IN UTRECHTSE WEIDEVOGELGEBIEDEN WEER TOE
11 May 2023

VOORZIENINGENRECHTER STAAT BEHEER VAN VOSSEN IN UTRECHTSE WEIDEVOGELGEBIEDEN WEER TOE

De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft gisteren geoordeeld dat het voorlopig weer is toegestaan om vossen te doden in de Utrechtse weidevogelgebieden. Volgens de Raad van State komt het voortbestaan van de vos hiermee niet in gevaar, terwijl het met de weidevogel wel slecht gaat. Die moet zo beschermd worden.

De provincie Utrecht gaf begin deze maand door middel van een gewijzigd toestemmingsbesluit de mogelijkheid om vossen te doden omdat het dier o.m. weidevogellegsels predeert maar ook broedende volwassen vogels en weidevogelkuikens eet. Met de weidevogels gaat het slecht in Nederland. De provincie Utrecht tracht deze neergang te keren door een gericht provinciaal beschermingsbeleid en een daaraan gekoppeld subsidiestelsel waaruit o.m. maatregelen als het verhogen van het waterpeil, uitgesteld maaibeheer, en andere beheer- en inrichtingsmaatregelen worden bekostigd die bijdragen aan de versterking van het leefgebied van weidevogels. Het beheer van vossen maakt integraal onderdeel uit van de beschermingsmaatregelen die worden getroffen om de weidevogels in Utrecht te beschermen.

De Faunabeheereenheid Utrecht is tezamen met de vele actieve beheerders van de Utrechtse weidevogelreservaten, agrarische gebiedscollectieven, weidevogelwerkgroepen en de vele vrijwilligers die zich inspannen voor de bescherming van weidevogellegsels, blij met de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Er loopt nog een bodemprocedure. Jeroen Nuissl, directeur van de Faunabeheereenheid hoopt dat de Raad van State bij de definitieve uitspraak tot dezelfde conclusie komt. “We hebben een goed verhaal en sterke argumenten en voelen ons gesteund door al die mensen betrokken bij het weidevogelbeheer in Utrecht”. Wanneer dat is, is overigens nog niet duidelijk. Tot die tijd kan in het belang van het behoud van weidevogels, de vos beheerd worden.
 

De uitspraak van de voorzieningenrechter kunt u HIER downloaden