X

DE ZOUWEBOEZEM: NEDERLANDS KLEINSTE "BELANGRIJKE VOGELGEBIED"
09 June 2023

DE ZOUWEBOEZEM: NEDERLANDS KLEINSTE "BELANGRIJKE VOGELGEBIED"

Op donderdag 8 juni jl. brachten diverse deskundigen op het gebied van ecologie, faunamanagement en juridische zaken een bezoek aan Nederlands kleinste "Belangrijke Vogelgebied”: de Zouweboezem. Het 118 hectare grootte gebied bij Lexmond is in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap maar behoort sinds de provinciale grenscorrectie en het ontstaan van de gemeente Vijfheerenlanden in 2019, bij de provincie Utrecht. 

De Zouweboezem diende ooit als opslag van overtollig polderwater. Op de rietpercelen groeide riet, dat gebruikt werd voor de daken van boerderijen. Nu zijn de uitgestrekte moerassen en rietvelden het domein van moerasvogels als zwarte stern, waterral, snor en bruine kiekendief. In het voorjaar broeden hier 150 paar purperreigers, de grootste broedkolonie van ons land, aldus René Garskamp, boswachter van zowel het Zuid-Hollands als Utrechts Landschap.

Ook weidevogels als kievit, grutto en tureluur benutten de vochtige hooilanden om hier hun kroost groot te brengen. René Garskamp: ‘Veel van de in het gebied voorkomende vogels broeden op of nabij de grond dat maakt ze kwetsbaar voor predatie’.  Naast alle beheertechnische inspanningen die worden ingezet om een zo’n optimaal mogelijk leefgebied voor deze vogels in stand te houden vormt het beheer van vossen onderdeel van het totale pakket aan maatregelen dat wordt ingezet om dit doel te bereiken. Het niet meer kunnen beheren van vossen zou significante nadelige effecten in zijn gebied teweeg brengen, aldus René. Hij is dan ook blij dat de voorzieningenrechter van de Raad van State anders heeft doen besluiten. 

Het werkbezoek en de bevlogen woorden van René dragen zeker bij aan hernieuwde energie en inspiratie voor het team betrokken bij de bodemprocedure van het hoger beroep: vos/weidevogels.

20230608_115545(500x...