X

TUSSENSTAND TNR-C PROJECT IN HET WERKGEBIED WBE KROMME RIJN
17 July 2023

TUSSENSTAND TNR-C PROJECT IN HET WERKGEBIED WBE KROMME RIJN

In mei 2023 zijn we in samenwerking met Stichting Zwerfkatten Nederland (SZN), de provincie en Stichting Dierenlot begonnen met het vangen van verwilderde katten in het werkgebied van WBE Kromme Rijn rondom de polder in Schalkwijk (het roze gebied in de afbeelding hieronder). Om meer verwilderde katten dieper in het veld te vangen hebben we onze krachten gebundeld met WBE Kromme Rijn (zie nieuwsbericht van 15 mei). SZN richt zich met name op verwilderde katten op boerenerven, waar grote aantallen verwilderde katten gevangen worden. Hierdoor wordt de aanwas van verwilderde katten richting natuurgebieden beperkt. Daarnaast leggen gecastreerde/gesteriliseerde katten minder grote afstanden van huis af. De jagers zorgen voor de lastiger te vangen verwilderde katten achter in het veld, die volgens de TNR-C methode uit de velden verwijderd kunnen worden. SZN heeft tijdens een informatieavond op 11 mei aan de jagers van WBE Kromme Rijn hun werkwijze uitgelegd en tevens het TNR-C project nader toegelicht. Ook hebben de jagers van WBE Kromme Rijn deze avond vangkooien en wildcamera’s meegekregen om aan de slag te gaan met het vangen van verwilderde katten. Halverwege mei is SZN begonnen met het vangen van verwilderde katten op boerenerven en de jagers zijn nog maar net gestart met het vangen van verwilderde katten dieper in het veld. 

Volgens Edwin Brockhoff, secretaris van WBE Kromme Rijn-gebied, zijn de jagers blij dat ze een bijdrage kunnen leveren om zoveel mogelijk katten uit de natuur te verwijderen. "Na wat opstart- en inregelproblemen kunnen we nu sinds kort vol aan de slag en hopen we, samen met de prettige medewerking van Stichting Zwerfkatten Nederland, nog vele katten te verwijderen. Zoals wij jagers weten valt dat bij sommige gehaaide zwerfkatten niet mee, ik ben dan ook erg trots en blij met de spontane medewerking van alle jagers in dit gebied".  
    
In het werkgebied van WBE Kromme Rijn zijn vanaf mei 76 katten gevangen. Hiervan hebben de jagers, die later gestart zijn met vangen, inmiddels twee verwilderde schuurkatten en één verwilderde kat achterin in het veld gevangen. Voorlopig wordt er nog actief gevangen in het roze gebied weergegeven op de kaart. In augustus wordt er besloten wat het volgende vanggebied gaat worden. We werken ook dan, net als in het Kromme Rijn gebied, graag samen met de daar werkende WBE.

UTvanglocatie(500x30...

Vanglocatie in het Kromme Rijn gebied weergegeven in het roze.