X

VOGELGRIEP: BLIJVENDE ALERTHEID GEBODEN
15 November 2023

VOGELGRIEP: BLIJVENDE ALERTHEID GEBODEN

Tot voor kort trof u op onze website actuele informatie over nieuwe vogelgriepuitbraken in of in de directe omgeving van de provincie Utrecht aan. De FBE Utrecht heeft besloten deze berichtgeving af te bouwen omdat inmiddels de reguliere informatiekanalen die het ministerie hanteert om betrokkenen te informeren dermate goed ontwikkeld zijn dat aanvullende berichtgeving feitelijk niet meer noodzakelijk is. Aanvullende berichtgeving aan specifieke stakeholders als jacht(akte)houders en grondgebruikers is door het vervallen van de standaardbeperking om jacht en faunabeheer te verbieden in regio’s waar een geval van vogelgriep is vastgesteld, eveneens niet meer aan de orde. Uiteraard zal de FBE Utrecht u wel op de hoogte houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen op dit dossier. 

Vanwege 2 recente vogelgriepuitbraken in respectievelijk Middelie (provincie Noord-Holland) en Renswoude (provincie Utrecht) heeft de minister besloten om wederom een landelijk ophok- en afschermplicht in te stellen om nieuwe besmettingen te voorkomen en om de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels te verkleinen.

Vanwege de toenemende aanwezigheid van het vogelgriepvirus onder wilde vogels worden uitvoerders van het provinciale faunabeleid opgeroepen alert te blijven en mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan o.m. door zieke dieren niet zonder beschermende maatregelen aan te raken. 
Zie voor meer informatie de door het ministerie van LNV opgestelde Leidraad omgang met wilde vogels met vogelgriep