X

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS PROJECT GANZEN VERJAGEN EEMLAND
06 December 2023

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS PROJECT GANZEN VERJAGEN EEMLAND

Ben jij graag buiten in de natuur en wil jij de boeren in de regio Eemland helpen om hun weilanden vrij te houden van ganzen? Meld je dan aan bij ons project ganzen verjagen Eemland.

In de herfst komen de eerste trekganzen  vanuit hun broedgebieden in het noorden naar Nederland. Ook in Eemland zien we eind september/ begin oktober een forse toename van het aantal ganzen. Zij eten het gras wat in oorsprong bedoeld was voor jongvee en schapen. De voornaamste schade aan het gras vindt echter plaats in de late winter en het voorjaar, voordat het voor de eerste keer gemaaid wordt. Om deze schade zoveel mogelijk te voorkomen verjagen we de ganzen, voornamelijk met lasers en drones, en hopen dat ze verder richting ganzenrustgebieden trekken om de winter door te komen. Dit verjaagproject vindt plaats onder auspiciën van Faunabeheereenheid Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Eemland is wel een zeer kwetsbaar gebied waarin veel weidevogels komen om te broeden en hun jongen groot te brengen en dat vergt bijzondere aandacht bij het verjagen van de ganzen.
Je werkt in een team van vrijwilligers en professionals. Je krijgt een training voor het gebruik van een laser bij het verjagen van de ganzen, het herkennen van ganzensoorten en het tellen van grote groepen ganzen. Daarnaast registreer je alle verjaagactiviteiten in een app op je eigen smartphone. 

Op 14 december van 13.30 uur t/m 16.30 uur houden we in ‘de Deel’ in Eemnes een informatiebijeenkomst voor (mogelijke) vrijwilligers waarin we je alles vertellen over de werkzaamheden en de vergoeding die je ontvangt. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon komen. Heb je nog vragen bel of mail Sandro Broeke, e-mailadres ganzencoordinator@fbeutrecht.nl en telefoonnummer 06-1973 7713.

Hieronder een kaartje van het gebied waar we de ganzen gaan verjagen.

projectgebiedUT(500x...