X

OMGEVINGSWET REPAREERT TOEPASSING LANDELIJKE VRIJSTELLING ONDERDEEL VOS
09 January 2024

OMGEVINGSWET REPAREERT TOEPASSING LANDELIJKE VRIJSTELLING ONDERDEEL VOS

Op 16 februari 2022 heeft de rechtbank Midden-Nederland de Regeling Natuurbescherming (Rnb) onverbindend verklaart ten aanzien van de Vos. De rechtbank was hierbij van oordeel dat de vrijstelling onbevoegd in de Regeling Natuurbescherming is opgenomen. Als gevolg van deze gerechtelijke uitspraak kon de landelijke vrijstelling, onderdeel Vos niet langer in Utrecht meer worden toegepast. 

De uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland kwam er kort gezegd op neer dat de rechter de landelijke vrijstelling (vos) onverbindend verklaarde omdat artikel 3.15 lid 2 Wet natuurbescherming weliswaar regelt dat de minister bevoegd is deze vrijstelling te verlenen maar dat dit artikel niet regelt dat deze vrijstelling in een ministeriële regeling mag worden opgenomen. 

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Het door de rechtbank Midden-Nederland geconstateerde formele gebrek in de Wet natuurbescherming is hiermee komen te vervallen omdat in de nieuwe Omgevingswet in resp. de artikelen 11.57 en 11.58 Besluit activiteiten leefomgeving (BAL) wel een expliciete verwijzing is opgenomen naar de ministeriele regeling.

Hierdoor kan per 1 januari 2024 de Landelijke Vrijstelling Vos in de gehele provincie Utrecht weer worden ingezet op basis van het onherroepelijk vastgestelde Faunabeheerplan Utrecht 2020-2025.