X

JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING ONDER DE OMGEVINGSWET
10 January 2024

JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING ONDER DE OMGEVINGSWET

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden en vervangt daarmee o.m. de Wet natuurbescherming. De Omgevingswet geeft regels over flora- en fauna-activiteiten om soorten te beschermen. Deze regels zijn in principe beleidsneutraal overgenomen uit de Wet natuurbescherming. Wel kent de pas ingevoerde wet verschillende nieuwe termen en begrippen. Zo wordt bijvoorbeeld de jachtakte vervangen door een ‘omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit’ en een ontheffing een ‘omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit’ genoemd.

De Omgevingswet maakt, net als onder de Wet natuurbescherming het geval, onderscheid tussen jacht, populatiebeheer en schadebestrijding. Bij schadebestrijding gaat het om maatregelen die een grondgebruiker mag nemen tegen dieren die schade aan zijn eigendommen veroorzaken. Populatiebeheer is het beperken van de populatieomvang van een diersoort om te voorkomen dat de dieren ernstige of omvangrijke schade veroorzaken of een publiek belang bedreigen (bijvoorbeeld volksgezondheid of verkeersveiligheid). Populatiebeheer vindt plaats met een planmatige en langdurige aanpak en gebeurt primair onder de verantwoordelijkheid van een Faunabeheereenheid.

Ook in de Omgevingswet staat de grondgebruiker centraal bij het voorkomen en bestrijden van schade. Deze kan schade aan zijn gewassen voorkomen door het treffen van preventieve maatregelen of bij onvoldoende effectiviteit door het bestrijden van schadeveroorzakende dieren. Een grondgebruiker kan zich hierbij laten bijstaan door anderen op basis van een door hem verleende schriftelijke en gedagtekende toestemming.

Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (www.IPLO.nl), een initiatief van de gezamenlijke overheden, vindt u een overzicht en nadere uitleg van de belangrijkste wijzigingen en regels die volgen uit de Omgevingswet. Met betrekking tot de uitvoering van het faunabeheer zijn in het bijzonder relevant, de onderdelen:

•    Jachtgeweeractiviteit
https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/activiteiten-natuur/jachtgeweeractiviteit/

•    Valkeniersactiviteit
https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/activiteiten-natuur/valkeniersactiviteit/

•    Middelen, methoden, installaties voor het vangen of doden van dieren
https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/activiteiten-natuur/middelen-methoden-installaties-vangen-doden-dieren/

•    Jacht
https://iplo.nl/regelgeving/regels-voor-activiteiten/activiteiten-natuur/jacht/
 

Daarnaast biedt de door Wolters Kluwers ontwikkelde Transponeringstool Omgevingswet (zie: https://wegwijzeromgevingswet.wolterskluwer.nl/home) een handig hulpmiddel om snel inzicht te verkrijgen waar, uitgaande van het oude recht, een bepaling in het nieuwe stelsel van de Omgevingswet terecht is gekomen.