X

AFTRAP GANZEN VERJAAGPROJECT EEMLAND SUCCESVOL!
11 January 2024

AFTRAP GANZEN VERJAAGPROJECT EEMLAND SUCCESVOL!

Op dinsdag 2 januari jl. vond op de Rietboerderij aan de Eemdijk de kick off van het ganzen verjaagproject Eemland plaats. Ruim 30 personen hadden zich verzameld om gezamenlijk het startpunt van dit bijzondere project te markeren. 

Overwinterende ganzen vinden in de Eemlandse polders een rijk gedekte tafel in de vorm van uitgestrekte graslandpercelen. Zij eten het gras wat in oorsprong bedoeld is voor jongvee en schapen. De voornaamste schade aan het gras vindt echter plaats in de late winter en het vroege voorjaar, voordat het voor de eerste keer gemaaid wordt. Daarnaast vormen de door de ganzen kaalgegraasde gaslandpercelen voor een veel minder geschikte vestigingslocatie voor de in het voorjaar naar het gebied terugkerende weidevogels. Om deze schade voor grondgebruikers tot aanvaardbare proporties terug te dringen en de ganzen te dirigeren naar de voor hen speciaal aangewezen provinciale ganzenfoerageergebieden worden de ganzen in dit gebied planmatig en gecoördineerd verjaagd.

Om dit te bereiken is een gebieds(ganzen)coördinator aangesteld die ervoor zorgt dat meerdere keren per dag de ganzen uit het gebied worden verjaagd door o.a. de inzet van laserlicht, drones en geluidseffecten. Bovendien zorgt deze coördinator ervoor dat de inspanningen van de diverse vrijwillige verjagers in het gebied op elkaar werden afgestemd.

Als gevolg van de succesvolle aanpak gedurende het winterseizoen 2022/2023 in een kleiner deelgebied is met ingang van dit jaar het verjaaggebied verruimd tot de gehele Eempolder, oftewel een gebied dat ca. 10.000 ha beslaat. 

Tijdens de kick off meeting kregen de vrijwilligers uitleg van o.m. Hans Postma (ganzencoördinator) en Hans Ernsten (projectleider) over o.m. de herkenning van de verschillende ganzensoorten, de toepassing van de verjaagmiddelen alsmede het gebruik van de registratie app. 

Met recht een bijzonder project dat tot stand is gekomen op verzoek en met inzet van: LTO Noord, WBE de Eem, Natuurmonumenten, Faunabeheereenheid Utrecht, het Ganzencluster alsmede (weidevogel) Collectief Eemland en financieel mede mogelijk wordt gemaakt door de provincie Utrecht.

Enthousiast geworden? Meld je aan als verjaagvrijwilliger! Voor meer informatie kun je contact opnemen met Hans Ernsten: h.ernsten@fbeutrecht.nl