X

FBE UTRECHT ROEPT OP WILDCAMERABEELDEN TE DELEN
10 April 2024

FBE UTRECHT ROEPT OP WILDCAMERABEELDEN TE DELEN

In de provincie Utrecht leven kleinere zoogdieren, zoals hermelijn, vos, steenmarter en bunzing. Stuk voor stuk soorten die in meer of mindere mate invloed hebben op bijvoorbeeld aantallen weidevogels. Exacte cijfers over hun verspreidingsgebied daarentegen ontbreken, wat het moeilijk maakt om beheer toe te passen. Om meer inzicht te krijgen op de verspreiding en aantallen zoogdierpredatoren start de Faunabeheereenheid daarom het project ‘Foxscan’. Dit project heeft als doel om zoveel mogelijk data te verzamelen aan de hand van wildcamera’s die nu al verspreid door de provincie staan om te inventariseren wat de spreiding van deze zoogdieren is. De Faunabeheereenheid roept iedereen (weidevogelbeschermers, boswachters, particulieren, jagers, natuurbeschermers, grondbezitters) die in het bezit is van een wildcamera op mee te doen aan dit project. 

Samenwerken voor betrouwbare gegevens
‘’Uit ervaring weten we dat er veel wildcamera’s worden gebruikt in onze provincie. Waarom zouden we die data niet op een centrale plek opslaan, zodat we bouwen aan een betrouwbare database vol informatie over mogelijke zoogdierpredatoren zoals vossen? Hoe meer data we verzamelen, hoe betrouwbaarder deze data is en hoe beter de gegevens bruikbaar zijn om te onderbouwen waarom een bepaalde manier van beheren al dan niet noodzakelijk is of om te monitoren of het huidige beheer effectief is’’, legt Jeroen Nuissl, directeur Faunabeheereenheid Utrecht uit. 
De camerabeelden kan iedere deelnemer eenvoudig online uploaden, waarna de beelden worden geanalyseerd en de data opgeslagen. ‘’We hopen dat zoveel mogelijk mensen hun data met ons willen delen. Dit levert een schat aan informatie op over de zoogdieren wat kan helpen om bijvoorbeeld tot nog betere bescherming van weidevogels te komen’’, aldus Jeroen. 

Meld je aan 
Wil je meer weten over het project stuur voor 1 mei vrijblijvend een email aan Kim Platjouw via k.platjouw@fbeutrecht.nl . We nemen zo snel mogelijk contact met je op met meer informatie over het project en hoe je eventueel kunt deelnemen.