X

GROEN CAFE DAAGT UIT TOT DIALOOG!
10 May 2022

GROEN CAFE DAAGT UIT TOT DIALOOG!

Op maandag 9 mei jl. organiseerde de Faunabeheereenheid Utrecht op Hoeve Groot Zandbrink een Groen Café. Gijs de Kruif, voorzitter FBE Utrecht, opende de avond en was blij verheugd elkaar weer op fysieke wijze en in grote getale te kunnen ontmoeten. Jeroen Nuissl, directeur FBE Utrecht gaf een overzicht van de actualiteiten in het faunabeheer waarna het de beurt was aan Arie den Hertog van de firma Duke Faunabeheer, die als gastspreker de aanwezigen informeerde over de praktijk van het vangen van ganzen in de rui. De avond werd afgesloten met een informeel samenzijn waarbij ontmoeting en dialoog centraal stonden.

Ruivangsten:
Eén van de manieren waarop de FBE Utrecht de schade en overlast die de groeiende populaties ganzen in Utrecht probeert tegen te gaan is het vangen van ganzen in de rui. Voor deze werkzaamheden maakt zij gebruik van de diensten van Duke Faunabeheer. 
Ganzen kunnen slechts gedurende een korte periode in het voorjaar worden gevangen, namelijk als ze in de rui zijn en dus niet kunnen vliegen. De ruiperiode verschilt per ganzensoort: de grauwe gans komt als eerste in de rui (eind mei begin juni), daarna volgt de Canadese gans (eind juni – begin juli) en als laatste ruit de Brandgans van begin juli tot ongeveer 20 juli). De Nijlgans (feitelijk een eendensoort!) kan niet worden gevangen omdat deze soort een gedeeltelijke rui kent (eind juli – begin augustus) en dus ook tijdens de rui zijn vliegcapaciteit behoudt. 
Voordat met het vangen kan worden begonnen, wordt halverwege mei een voorstudie gedaan naar de plaatsen waar op dat moment grote groepen ganzen zich aan het verzamelen zijn om gezamenlijk de rui door te maken. Zijn de locaties bepaald en is men eenmaal ter plekke dan wordt de omgeving goed bestudeerd: waar kunnen de gaasafscheidingen en de kraal het beste worden opgesteld en hoe kunnen de ganzen naar die plek worden gedreven? Als alle gaasafscheidingen staan en de kraal is opgesteld kan het voorzichtige drijven van de ruiende ganzen in de gewenste richting van de kraal beginnen. 
Op verzoek van overheden, faunabeheereenheden en natuurbeschermingsorganisaties vangt Duke Faunabeheer ca. 40.000 ganzen per jaar.