X

INNOVATIES IN FAUNABEHEER
13 April 2023

INNOVATIES IN FAUNABEHEER

In 2022 heeft het bureau: de Natuurverdubbelaars in opdracht van de provincie Utrecht en in afstemming met de provinciale werkgroep Alternatief beheer, waarin naast de provincie ook vertegenwoordigd zijn: LTO-Noord, Dierenbescherming, BIJ12 Faunazaken en de Faunabeheereenheid Utrecht, een onderzoek uitgevoerd naar innovaties in faunabeheer, gericht op ganzenwering en -verjaging. De centrale vraag was welke innovatieve methoden voor ganzenwering en -verjaging beschikbaar zijn en hoe de provincie Utrecht het gebruik van innovatieve, niet-dodelijke methoden kan stimuleren, ter voorkoming van faunaschade. 

Uit een set van 77 publicaties, aangevuld met beoordelingen vanuit experts, is een lijst met innovatieve methoden tot stand gekomen. Deze methoden zijn beoordeeld door middel van een kansrijkheidsmodel voor innovaties. Dit model heeft de basis gevormd voor de literatuurstudie, de interviews met betrokkenen uit het veld en de focusgroepbijeenkomsten. De nadruk is gelegd op twee aspecten: in hoeverre is de innovatie effectief vanuit ecologisch perspectief en in hoeverre is de innovatie effectief vanuit bedrijfseconomisch perspectief?

Vervolgens is uit een set van 23 potentieel kansrijke, innovatieve methoden voor ganzenwering en -verjaging vier methoden als kansrijk beoordeeld. De vier methoden zijn:

  • Akoestische detectie en wering door Bird Alert
  • Verjaging door Border Collies
  • Visuele wering door Automatische laser
  • Visuele en akoestische wering door Object-associatie methode


Naast het identificeren van innovatieve manieren van faunabeheer heeft de Natuurverdubbelaars ook onderzocht op welke wijze deze maatregelen het beste geïmplementeerd zouden kunnen worden in de praktijk. Zij komt tot de conclusie dat: 

  • Een gebiedsgerichte aanpak voor toepassing van innovatieve methoden een geschikte opschalingsroute is
  • Innovatie binnen de ganzenwering en -verjaging een stimulans verdient om daadwerkelijk van de grond te komen


Tot besluit concludeert het bureau dat om effectieve verjaging te kunnen laten plaatsvinden, het een belangrijke randvoorwaarde is dat er voldoende gebieden in de omgeving beschikbaar zijn waar de ganzen naartoe kunnen op het moment dat ze op één locatie geweerd worden. In deze ‘opvanglocaties’ dienen derhalve goede (financiële) afspraken met grondeigenaren en -gebruikers te worden overeengekomen voor zover zij hierdoor nadeel ondervinden.

Het rapport kunt u HIER downloaden 
Een uitgebreidere samenvatting treft u HIER aan