X

DIEREN IN NOOD; HOE TE HANDELEN ALS FAUNABEHEERDER?
05 July 2023

DIEREN IN NOOD; HOE TE HANDELEN ALS FAUNABEHEERDER?

De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) is o.m. belast met het toezicht en handhaving op natuur- en milieuwetgeving in de provincie. Naar aanleiding van vragen van een faunabeheerder over hoe correct te handelen bij het in het veld aantreffen van een in nood verkerende beschermde diersoort, heeft de FBE Utrecht contact gezocht met de RUD.

In het specifieke geval betrof het de situatie waarbij een jager na afloop van een beheeractie naar zijn auto terugloopt en onderwijl een gewonde (niet zijnde aangeschoten) beschermde vogelsoort aantreft die vermoedelijk eerder op de dag reeds is verongelukt door een aanvaring met de aldaar aanwezige hoogspanningskabels. 

De jager in kwestie beoordeelt het lijden van het aangetroffen gewonde dier als uitzichtloos en ondraaglijk en wenst actie te ondernemen om het dier vanuit dierenwelzijnsoverwegingen actief uit het lijden te verlossen. Op dat moment realiseert hij zich evenwel dat het aangetroffen verwonde dier een beschermde status kent waarop ontheffing verlening niet resp. niet op dat moment van toepassing is. Vanwege de mogelijk negatieve consequenties van foutief handelen besluit de jager in kwestie niet over te gaan tot actief ingrijpen.

Na afloop doet de jager navraag bij de FBE Utrecht die op haar beurt deze vraag voorlegt aan de RUD. 

In reactie laat de RUD weten dat in voorkomende gevallen waarin gewonde dieren in het jachtveld worden aangetroffen waarop de jacht dan wel beheer- en schadebestrijding op dat moment niet is toegestaan de jager géén bevoegdheden heeft om actief in te grijpen en/of het geweer te gebruiken om het dier humaan uit het lijden te verlossen. In dergelijke gevallen dient te allen tijde contact te worden opgenomen met de Dierenambulance, aldus de RUD.