X

FBE UTRECHT SLUIT ZICH AAN BIJ GANZENPLAN
30 October 2023

FBE UTRECHT SLUIT ZICH AAN BIJ GANZENPLAN

Landbouw en natuur ondervinden veel schade van ganzen. Ook kan de vliegveiligheid in gevaar komen. De Faunabeheereenheden van vijf provincies slaan nu de handen ineen. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland gingen onlangs van start en nu sluiten ook Utrecht en Zeeland aan. Voor de periode 2024-2030 werken deze vijf Faunabeheereenheden richting één gezamenlijk interprovinciaal faunabeheerplan Ganzen. Ganzen trekken zich immers niets aan van provinciegrenzen.

Ganzenschade en vliegveiligheid
Ganzen hebben het goed in Nederland. Er zijn veel natte gebieden waar ze rustig kunnen broeden en onze voedselrijke akkers bieden meer dan genoeg te eten. Daardoor zijn hier veel ganzen. Zoveel, dat ze schade veroorzaken aan landbouw en natuur. Jaarlijks worden vele miljoenen euro’s aan schadevergoeding uitgekeerd aan agrariërs. En in natuurgebieden maken ganzen de oevers en het riet kapot, waardoor andere (beschermde) broedvogels verdwijnen. Ook de vliegveiligheid is een belangrijk aandachtspunt.

Het faunabeheerplan
In elke provincie is er een Faunabeheereenheid (FBE), die verantwoordelijk is voor het opstellen van faunabeheerplannen. Hierin staat welke maatregelen ingezet kunnen
worden om schade door ganzen te voorkomen. Het gaat in eerste instantie om preventieve maatregelen, zoals weren met afschriklinten of verjagen met knalapparaten. Als dit soort maatregelen onvoldoende effect heeft, komt ook afschot in beeld.

Samenwerken met experts en belanghebbenden
De FBE’s van Flevoland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Zeeland maken samen het interprovinciale Ganzenplan 2024-2030. Hierbij betrekken zij beleidsmedewerkers
van de provincies, omgevingsdiensten, BIJ12, wetenschappers, juristen en deskundigen. Er wordt gewerkt in verschillende schrijfrondes. De conceptteksten worden op de website
www.ganzenplan.nl geplaatst. Iedereen die er belang bij heeft, zoals jachtaktehouders, boswachters, grondgebruikers en natuur- en dierenbeschermingsorganisaties, kan reageren op de conceptteksten. Mocht er iets missen, is iets niet duidelijk of heeft iemand een goede tip, dan kan men dat aangeven. Daarna worden de teksten zo nodig aangepast.

Op deze manier kunnen alle belangen, kennis en inzichten goed worden afgewogen en wordt toegewerkt richting een gezamenlijk eindresultaat: het interprovinciaal faunabeheerplan Ganzen 2024-2030.

Meer informatie
Alle informatie is te vinden op www.ganzenplan.nl. Wie op de hoogte wil blijven van de voortgang en de planning, kan zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief.