X

MODELSTUDIE NAAR EFFECT VERJAGING GANZEN TOONT COMPLEXITEIT VAN SITUATIE AAN
23 January 2024

MODELSTUDIE NAAR EFFECT VERJAGING GANZEN TOONT COMPLEXITEIT VAN SITUATIE AAN

Recent is door de Universiteit Utrecht in samenwerking met Wageningen University and Research, de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) een modelstudie uitgevoerd naar het effect van het verjagen van brandganzen van weilanden in Friesland. De onderzoekers tonen op basis van hun modelberekeningen aan dat het verjagen van ganzen weleens zou kunnen leiden tot een hogere voedselopname wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot meer schade.

Vliegen is volgens de onderzoekers een activiteit dat gepaard gaat met een hoog energieverbruik. Ganzen die tijdens hun rust- of foerageeractiviteiten worden ver- of gestoord en wegvliegen moeten volgens de onderzoekers deze energie compenseren door een hogere inname van meer voedsel. Doordat (overwinterende) ganzen graag in hun voedselbehoefte voorzien door het foerageren op de hoogeiwitrijke graslanden van agrarische ondernemers en in (veel) mindere mate gebruik maken van hun natuurlijke voedselbiotoop zoals aangeboden in o.a. natuurterreinen bestaande uit schrale graslanden en zeggevegetaties, is de kans op het ontstaan van landbouwschade groter.

Deze bevindingen tonen nogmaals de complexiteit van de problematiek aan. In het onderzoek Innovaties voor ganzenwering en -verjaging inde provincie Utrecht uitgevoerd door de Natuurverdubbelaars in samenwerking met SOVON en Altenburg & Wymenga worden aanbevelingen gedaan voor succesvolle vormen van een gebiedsgerichte ganzenverjaagaanpak. Ook zij komen tot de conclusie dat een aantrekkelijk alternatief gebied voor ganzen om te foerageren nabij (zijnde: binnen 2 – 4 km) dient te zijn. Ganzenrustgebieden lenen zich volgens de onderzoekers hiervoor bij uitstek.

Voor een effectieve gebiedsgerichte verjaging van grote groepen (overwinterende) ganzen is de aanwezigheid van geschikte alternatieve voedselgebieden waar de verjaagde ganzen wél welkom zijn simpelweg voorwaardelijk. Hiermee wordt het zgn. ‘waterbedeffect’ waarbij ganzen van het ene perceel resp. gebied naar het andere worden verjaagd voorkomen en overeenkomstig de bevindingen van het recente onderzoek door de Universiteit Utrecht en c.s., energieverliezen gepaard gaande met onnodige vliegbewegingen en bijgevolg een hogere kans op schade, voorkomen.

In het ganzen verjaagproject Eemland geeft de Faunabeheereenheid in samenwerking met lokale stakeholders deze gebiedsgerichte werkwijze concreet in de praktijk vorm en wordt aldus praktijkervaring opgedaan met deze innovatieve werkwijze. Meer informatie over dit project treft u aan op onze website.

 

Het onderzoek van de Universiteit Utrecht kunt u HIER downloaden:

Het onderzoek naar Innovaties voor ganzenwering en -verjaging kunt u HIER downloaden: