X

OMGEVINGSWET IN VOGELVLUCHT
05 March 2024

OMGEVINGSWET IN VOGELVLUCHT

Afgelopen week kwamen medewerkers en het bestuur van de Faunabeheereenheid en een aantal juristen van o.a. de provincie Utrecht en de Jagersvereniging bijeen voor een korte cursus Omgevingswet. Marinda de Smidt van Straatman Koster Advocaten deelde de achtergrond over de totstandkoming van de nieuwe wet waarin 26 wetten zijn geïntegreerd, zoals o.a. de Wet natuurbescherming en de Wet milieubeheer. 

Integrale aanpak
De Omgevingswet is opgericht om de fysieke leefomgeving integraal aan te vliegen om zo conflicten achteraf te voorkomen. De Omgevingswet geeft regels over flora- en fauna activiteiten om soorten te beschermen. Deze regels zijn in principe beleidsneutraal overgenomen uit de Wet natuurbescherming. Wel kent de pas ingevoerde wet verschillende nieuwe termen en begrippen. Zo wordt bijvoorbeeld de jachtakte vervangen door een ‘omgevingsvergunning voor een jachtgeweeractiviteit’ en een ontheffing een ‘omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit’ genoemd.

Het Bal
Concrete regels over onder meer de vergunningplicht, zorgplicht, flora- en fauna activiteit en jachtgeweeractiviteit staan omschreven in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Deze regels zijn bindend voor burgers, bedrijven en overheid. Speciale aandacht werd door Marinda besteed aan artikel 11.27 Specifieke zorgplicht (nieuw). Dit artikel stelt dat nadelige gevolgen voor soorten moet worden voorkomen (zoals verstoring), en indien dat niet mogelijk is er maatregelen worden getroffen om het effect zo min mogelijk te laten zijn. Doen er zich ondanks de maatregelen toch nadelige gevolgen voor moet het activiteit gestopt worden. 

Het BKL
Een ander voor ons relevant onderdeel van de Omgevingswet is het Besluit kwaliteit leefomgeving (BKL). Hierin staan onder andere beoordelingsregels voor de omgevingsvergunning voor Vogelrichtlijnsoorten en Habitatrichtlijnsoorten en andere soorten. Ook staan hierin regels over omgevingsverordeningen en programma met vergunning vrije flora- en fauna activiteiten en instructies voor omgevingsplan. In het BKL vindt men ook Bebouwingscontour jacht (art. 5.165a) terug. Hierin is de feitelijke situatie en de veiligheid leidend. Een bebouwingscontour jacht moet door de gemeente worden aangewezen in het omgevingsplan. Het BKL richt zich op bestuursorganen. 

Meer weten?
De presentatie van Straatman Koster Advocaten is hier te downloaden. Ook op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (www.IPLO.nl), een initiatief van de gezamenlijke overheden, vindt u een overzicht en nadere uitleg van de belangrijkste wijzigingen en regels die volgen uit de Omgevingswet. Met betrekking tot de uitvoering van het faunabeheer zijn in het bijzonder relevant, de onderdelen: