X

STATENLEDEN OP WERKBEZOEK BIJ DE FAUNABEHEEREENHEID UTRECHT
15 March 2024

STATENLEDEN OP WERKBEZOEK BIJ DE FAUNABEHEEREENHEID UTRECHT

Op woensdag 13 maart jl. ontving de Faunabeheereenheid de commissie Ruimte en Groen van de provincie Utrecht in de Eempolder. Doel van het bezoek was om de statenleden in de praktijk kennis te laten maken met zowel onze werkzaamheden, als onze rol bij het ten uitvoer brengen van het provinciale faunabeleid. Daarnaast werd uitgebreid stilgestaan bij de gebiedsgerichte ganzenverjaagpilot die in dit gebied voor de 2 jaar op rij plaatsvindt. 

Gijs de Kruif, voorzitter FBE Utrecht: “Samenwerken is de essentie van een succesvol faunabeheer; een goed provinciaal beleid dat bovenal in de praktijk uitvoerbaar is, een essentiële randvoorwaarde”.  Jeroen Nuissl, directeur FBE Utrecht benadrukte aanvullend het belang van een grensoverschrijdende aanpak bij het duurzaam oplossen van het ganzenvraagstuk. “Dieren en zeker ganzen houden zich simpelweg niet aan door de mens bedachte administratieve grenzen.” Een pilot zoals deze laat dat uitstekend zien. 

Overwinterende ganzen vinden in de Eemlandse polders namelijk een rijk gedekte tafel in de vorm van uitgestrekte graslandpercelen. Zij eten het gras wat in oorsprong bedoeld is voor jongvee en schapen. De voornaamste schade aan het gras vindt echter plaats in de late winter en het vroege voorjaar, voordat het voor de eerste keer gemaaid wordt. Daarnaast vormen de door de ganzen kaalgegraasde gaslandpercelen voor een veel minder geschikte vestigingslocatie voor de in het voorjaar naar het gebied terugkerende weidevogels. Om deze schade voor grondgebruikers tot aanvaardbare proporties terug te dringen en de ganzen te dirigeren naar de voor hen speciaal aangewezen provinciale ganzenfoerageergebieden worden de ganzen in dit gebied planmatig en gecoördineerd verjaagd.

Om dit te bereiken is een gebieds(ganzen)coördinator aangesteld die ervoor zorgt dat meerdere keren per dag de ganzen uit het gebied worden verjaagd door o.a. de inzet van laserlicht, drones en geluidseffecten. Bovendien zorgt deze coördinator ervoor dat de inspanningen van de diverse vrijwillige verjagers in het gebied op elkaar werden afgestemd.

“Samenwerken tussen verschillende gebiedsstakeholders werkt!” zei een bevlogen Henk Davelaar, ganzenclustervoorzitter. “Wij hebben in het Eemlandse met onze pilot afgelopen jaar laten zien dat door een intensieve ganzenverjaging op gebiedsniveau we een schadereductie van maar liefst 52% (ca. €500.000,-) hebben gerealiseerd.” Jan Roodhart, gebiedsbeheerder Natuurmonumenten bevestigde dit beeld en gaf aan dat de verminderde aantallen ganzen en daardoor betere en gevarieerdere grasmat bovendien positieve effecten heeft op het vestigingsklimaat voor de in het voorjaar naar het Eemlandse terugkerende weidevogels. Maar zorgen heeft hij ook want juist wanneer het gras in het voorjaar begint te groeien wil je de ganzen van het boerenland af maar tegelijkertijd wil je verstoring van de naar de polder terugkerende weidevogels voorkomen. “Geen gemakkelijke opgave!”, aldus Jan.

Via een aansluitende bustour door het pilotgebied met diverse tussenstops kregen de statenleden een goed beeld van de complexe problematiek en de wijze waarop de verjaaginspanningen in de praktijk plaatsvinden. 
“Het is mooi om met je poten in de klei te staan en met de mensen die er direct mee te maken hebben in gesprek te gaan", zei plaatsvervangend commissievoorzitter RGW (Ruimte, Groen, Water en Wonen) Marlies Welschen. "Wat ons als Statenleden bijblijft zijn de vele dilemma's waar uitvoerders mee te maken hebben. Wat onze wens is, is duidelijk, maar is het ook uitvoerbaar?" 

Klik HIER voor de powerpoint presentatie
Klik HIER voor de inleiding van Henk Davelaar, voorzitter Ganzencluster
Klik HIER voor een filmpje over de in de Eemlandse pilot toegepaste verjaagtechnieken