X

EEN KIJKJE BIJ STICHTING ZWERFKATTEN NEDERLAND
11 April 2024

EEN KIJKJE BIJ STICHTING ZWERFKATTEN NEDERLAND

Het tweede jaar van het TNRC-project zit er alweer bijna op wat betekent dat er nog één jaar resteert voor het project. In het kort wordt gedurende dit driejarige project onderzocht of de TNRC-methode geschikt is om predatie door verwilderde katten te reduceren en zo mogelijk te voorkomen. In het verleden was er een ontheffing om de aantallen verwilderde katten door middel van afschot te reduceren. In de huidige tijdsgeest is dit niet meer gewenst. Het doel van de TNRC-methode is om het aantal verwilderde katten te laten dalen of in ieder geval onder controle te houden doordat verwilderde katten worden gevangen (Trap), geneutraliseerd, oftewel gecastreerd/gesteriliseerd (Neuter), teruggeplaatst/herplaatst (Return/Relocate) en vervolgens worden verzorgd door een (nieuwe) eigenaar (Care). 

Ieder jaar wordt het project geëvalueerd door de stuurgroep, bestaande uit de provincie, Stichting Zwerfkatten Nederland (SZN), Stichting Dierenlot en de Faunabeheereenheid (FBE) Utrecht. Dit keer werd er geëvalueerd op de locatie van de SZN. De stuurgroep kwam op 9 april bij elkaar in Numansdorp. Daar kregen ze een interessante rondleiding en werd er uitgebreid stilgestaan bij de TNRC behandeling. 

De rondleiding begon bij de kattenren waar verwilderde katten tijdelijk worden opgevangen en gesocialiseerd zodat ze daarna bij hun nieuwe eigenaar terecht kunnen. Tijdens de rondleiding waren er slechts een aantal katten, maar zoals Carien vertelde zijn er periodes dat ze ruimte te kort komen. Dit is vooral gedurende de zomerperiode wanneer veel katten kittens hebben, ook worden er gedurende deze periode veel katten ‘gedumpt’ in de natuur vanwege bijvoorbeeld vakanties. Na het bezoek aan de kattenren werden we begeleid naar de ziekenboeg. De naam spreekt voor zich, zieke katten worden hier apart gezet en goed in de gaten gehouden. Waar nodig verblijven ze in quarantaine. Vervolgens werden we meegenomen naar de andere kant van de straat waar het tweede pand van SZN zich bevindt. Hier kregen we de ruimte te zien waar de katten in de transportboxen zaten te wachten op hun ingreep en de plek waar de katten na hun ingreep hun roes uitslapen. Naast deze ruimte stond Katopia, de mobiele operatiekamer waar op dat moment katten werden behandeld. In hetzelfde pand was er ook nog ruimte voor opslag, lezingen en tijdelijke verblijven voor katten. Het was interessant om eens te zien waar de katten terecht komen nadat ze in het veld of op het boeren erf zijn gevangen en met hoeveel zorg ze hier verzorgd worden tot ze weer terugkeren naar hun eigenaar of er een geschikt nieuw huis voor ze is gevonden.

Meer lezen over Stichting Zwerfkatten Nederland? Neem een kijkje op hun website
 

UT1(500x375)

UT3(500x375)

UT2(500x375)

UT5(500x667)

UT4(500x667)

UT7(500x667)

UT6(500x667)