X

WEL OF GEEN WILDBEHEER?
31 October 2024

WEL OF GEEN WILDBEHEER?

Gisteravond vond in Leusden het jaarlijkse Groencafé plaats. Mensen met verschillende betrokkenheid met groen en faunabeheer komen hier samen om in gesprek te gaan over relevante onderwerpen. Deze keer hadden we gastspreker Susan Boonman-Berson uitgenodigd van ‘Bear at Work’ die ons meenam in de vraag ‘Wel wildbeheer of geen wildbeheer?’. Ze trapte af met stilstaan bij het begrip wildbeheer. Is dit de juiste woordkeuze? Of zouden we moeten spreken over coexistentie, waarbij de focus niet ligt bij het beheren van dieren maar het samenleven met wilde dieren? Daarnaast liet ze ons nadenken over zogenaamde probleemdieren. Als dieren ons in de weg zitten betitelen we deze dieren vaak als ‘probleemdieren’. Maar zijn het niet eerder ‘probleemsituaties’. Want zijn de dieren wel het probleem of heeft een bepaalde situatie ertoe geleid dat dieren hier als probleem worden gezien? En wordt er weleens gesproken over ‘probleemmensen’?
 
Susan zetten ons allen aan het denken over bovenstaande vraagstukken. Zonder de vraag of wildbeheer wel of niet noodzakelijk is echt te beantwoorden hield ze ons een spiegel voor: We hebben een land gecreëerd waardoor sommige plekken aantrekkelijk zijn gemaakt voor dieren die we er eigenlijk niet willen hebben. Denk aan landbouwgebieden waar ganzen op af komen voor een eiwitrijke grasmaaltijd en stedelijke gebieden waar meeuwen en ratten afval van mensen komen oppeuzelen. En als we dieren herintroduceren staan we vaak niet stil bij de vraag: ‘Wat nu als het een succes wordt?’.
Ze drukte ons allen op het hart om bewust te zijn van onze eigen verantwoordelijkheid in het samenleven met wilde dieren, wat ook betekent om aan de voorkant dingen goed te regelen, zodat ingrijpen achteraf uiteindelijk minder nodig is. Een proces waar heel wat jaren over heen zullen gaan en waarbij ze aangeeft dat communicatie hierin een cruciale rol speelt. Door met elkaar in gesprek te gaan, te blijven en elkaars ervaringen te respecteren helpen we uiteindelijk elkaar verder in het samenleven met wilde dieren.
 
Susan hartelijk dank voor je bijdrage. Je hebt ons allen op een andere manier tegen dingen aan laten kijken, wat voer was voor geanimeerde gesprekken tijdens de borrel. To be continued.