Gisteravond kwamen diverse leden van de reewildcommissies in Utrecht samen om kennis te vergaren en te delen over het beheren van reeën.
In de provincie Utrecht wordt aan reeënbeheer gedaan om verkeersaanrijdingen te voorkomen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van rasters, ecoducten, snelheidsverlagingen en afschot. Maar de inzichten in de grondslag van het beheer van reeën verandert en de rechtbank stelt steeds hogere eisen aan de motivatie om beheer op deze manier uit te voeren.
Daarom stonden we tijdens de jaarlijkse reeënbeheer avond stil bij een nieuwe manier van het beheren van reeën en het waarom daarachter, namelijk middels de methode Adaptive Impact Management (AIM).
Zoals de naam al aangeeft, draait AIM om adaptief beheer: het voortdurend aanpassen van de aanpak op basis van actuele inzichten. Gastspreker Rik Schoon van Natuurlijk! Fauna Advies gaf een uitgebreide toelichting op deze benadering. Samen met Luuk Boerema en Geert Groot Bruinderink schreef hij een rapport over AIM en begeleidt hij de implementatie ervan in de provincie Flevoland, waar deze methode momenteel wordt getest.
Een kernaspect van AIM is het betrekken van de juiste stakeholders en het doorlopen van een gestructureerd proces in negen stappen:
1. Situatieanalyse
2. Stakeholders betrekken
3. Beheerdoelen stellen
4. Een model opstellen
5. Alternatieven en monitoringsplannen ontwikkelen
6. Implementatie van het beheer
7. Monitoring
8. Modelaanpassing
9. Beheeraanpassing
Dit proces wordt cyclisch herhaald, waardoor steeds opnieuw wordt gezocht naar de meest effectieve beheermethode.
De provincie Utrecht wil onderzoeken of AIM ook geschikt is om het aantal ree-aanrijdingen te verminderen. Er ligt dan ook een wens van de provincie om dit in een pilot vorm te testen. Middels deze pilot zal worden getest of deze aanpak een duurzaam alternatief biedt voor het huidige reeënbeheer.
Of adaptief beheer de sleutel zal zijn tot een effectiever, breder gedragen en bij de rechter stand houdend reeënbeheer? De tijd zal het leren.
De presentaties kunt u via onderstaande links downloaden:
Presentatie over Omgevingsprogramma Faunabeleid en Monitoring (OFM) van Femmie Smit
Presentatie over AIM van Luuk Boerema
Presentatie over AIM van Rik Schoon