Door de ingang van de nieuwe Faunaschade PreventieKits van BIJ12 per 1 november 2024 is er een en ander gewijzigd aan de voorwaarden in de provinciale vrijstelling grauwe gans, kolgans en brandgans.
Ondersteunend afschot in de winterperiode bij deze ganzensoorten mag alleen nog worden uitgevoerd nadat eerst een preventief akoestisch middel en een visueel middel zijn ingezet conform de voorwaarden met betrekking tot effectief gebruik die zijn opgenomen in de Faunaschade PreventieKit, module ganzen. Je vindt een overzicht van de preventieve middelen via deze link: Ganzen – Maatregelen vanaf november 2024 - BIJ12 in Tabel 5.
Controleer inzet van preventieve middelen goed
Concreet betekent dit dat eerde toegestane verjagingsmiddelen zoals vlaggen en linten en nabootsingsroofvogels, niet meer geldig zijn. Het jachtgeweer wordt ook niet beschouwd als preventief akoestisch middel.
Kijk dus voordat je tot afschot overgaat goed of de vereiste middelen op een correcte wijze zijn ingezet! Het is de verantwoordelijkheid van de betrokken jachtaktehouder/vergunninghouder om dit te controleren.
Wees ook bij andere ontheffingen/vergunningen alert op wijziging in de voorwaarden en ga dus bij afschot op basis van een specifieke vergunning na welke voorschriften hierin staan ten aan zien van de inzet van preventieve middelen.
Eisen voor tegemoetkoming
Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te kunnen komen gelden de onderstaande eisen:
- Om voor kapitaalintensieve gewassen in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming geldt dat er een effectief akoestisch middel en visueel middel moeten zijn ingezet. De geschikte middelen vind je terug via de preventiekit voor de betreffende soort op Schade voorkomen - BIJ12
- Om voor niet-kapitaalintensieve gewassen (zoals overjarig grasland) in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming kan worden gekozen voor verjaging door menselijke aanwezigheid, akoestische of visuele middelen.
- Om überhaupt in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming geldt dat er adequaat gebruik moet zijn gemaakt van een eventuele vrijstelling/vergunning en dient er dus voldaan te zijn aan de hierin opgenomen eisen ten aanzien van preventieve middelen.
Mocht je naar aanleiding hiervan vragen hebben kun je contact opnemen met BIJ12 via 085 – 486 22 22 of info@mijnfaunazakenbij12.nl.