X
DAMHERT

 

Het damhert varieert in kleur van zwart tot roodbruin met witte stippen. Hij wordt van grond tot rug tot ruim een meter hoog. Groter dan het ree, kleiner dan het edelhert. Het schoffelgewei van een volwassen mannetje is ook opvallend: het zijn meer platen dan de spitse vormen van het gewei van het ree en het edelhert. Het damhert is in Utrecht vooral te vinden in Natuurgebied Plantage Willem III–Remmerdense Heide. De soort wordt ook veel in hertenkampen en kinderboerderijen gehouden. In het wild eet het grassen, kruiden, maar ook bladeren, heide, eikels en granen.
 

 

 

WAAROM BEHEER NODIG IS

Damherten richten het gehele jaar door schade aan door het eten van eindtoppen en zijtakken in de bosbouw en boomteelt. Ze veroorzaken schade door het vegen van het bastgewei en markering van hun territorium. Soms trekken ze recent geplante bomen uit de grond of duwen ze de bomen scheef. Schilschade ontstaat door het afknabbelen van de boombast. Ze veroorzaken ook vraatschade aan de oogst van boeren door het eten van gras, granen en maïs en door lopen, liggen en/of rollen. Met hun poten krabben ze aardappelen, bieten en wortelen los uit de aarde om ze op te eten. Damherten kunnen daarnaast een gevaar zijn voor verkeer (wildaanrijdingen).

 

HOE VOORKOM JE SCHADE

Rond extreem schadegevoelige gewassen zoals aardappelen, bieten en maïs is het vroegtijdig plaatsen van (tijdelijke elektrische) rasters het meest effectief om schade te voorkomen. In de preventiekit faunaschade (module hertachtigen) van BIJ12 is een voorbeeld van zo’n hekwerk opgenomen en is er een overzicht van geadviseerde visuele en akoestische maatregelen als vlaggen, knalapparaten, flitslampen en flitsmolens. In bosrijke gebieden en zeker ‘s avonds wordt aanbevolen maximaal 60 km/uur te rijden, de bermen in de gaten te houden en niet uit te wijken bij overstekend wild. 

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT

Ter voorkoming en bestrijding van belangrijke schade aan gewassen en in het belang van de verkeersveiligheid mogen damherten worden opgespoord en gedood. 

  • Ontheffing damhert: afschot mag jaarrond (met uitzondering van zon- en feestdagen) van 1 uur voor zonsopkomst tot 1 uur na zonsondergang plaatsvinden in de gehele provincie met uitzondering van het gebied Plantage Willem III/Remmerdense Heide (hiervoor is een separate ontheffing beschikbaar). Het gebruik van elektronische lokmiddelen, honden (niet zijnde lange honden), restlichtversterker, warmtebeeldkijker en richtkijker is toegestaan.

Originele ontheffingen/vrijstellingen/opdrachten zelf zijn te allen tijde leidend. Hierboven genoemde voorwaarden zijn niet leidend en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. 

 

HET WETEN WAARD

  • Damherten kwamen heel vroeger al in Europa voor, maar zijn door de Romeinen weer ingevoerd.
  • Ontsnapte damherten uit parkjes vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar, ook in geval van een wildaanrijding.
  • Damherten zijn goede zwemmers.

 

MEER WETEN

- over alle facetten van het damhert: Vereniging het Edelhert
- over de leefwijze van damherten: Zoogdiervereniging
- over hoe te handelen na een wildaanrijding of het voorkomen daarvan: zie Wildaanrijdingen