X
HALSBANDPARKIET

 

De halsbandparkiet wordt gekenmerkt door een groen verenkleed en rode snavel. Het mannetje heeft een zwarte keel en roze nekband. Halsbandparkieten komen van nature niet in Nederland of elders in Europa voor. Ontsnapte exemplaren bleken zich te kunnen vestigen in stedelijke gebieden. Alle individuen uit de Nederlandse populatie zijn afkomstig uit gevangenschap. In Nederland en andere landen in Noordwest-Europa wordt het leefgebied van de halsbandparkiet gekarakteriseerd door plekken met oude bomen, zoals parken en andere kleine bosjes, hoofdzakelijk in of nabij stedelijk gebied. Halsbandparkieten broeden in holen in bomen. Ze eten vooral plantaardig voedsel, zoals zaden, jonge scheuten, knoppen en vruchten, met een klein aandeel ongewervelden.

 

WAAROM BEHEER NODIG IS

Halsbandparkieten veroorzaken voornamelijk schade in de fruitteelt. De schade in de provincie Utrecht wordt op meerdere plekken waargenomen waaronder bij enkele boomgaarden langs de Vecht. Beschadigd fruit is ook vatbaarder voor verdere beschadiging door insecten zoals wespen. Ook op slaap- en rustplaatsen wordt door bevuiling de fruitoogst aangetast. De halsbandparkiet breidt zijn verspreidingsgebied steeds verder uit en zal zich daardoor op termijn hoogstwaarschijnlijk ook gaan vestigen in de provincie Utrecht. Ook eten halsbandparkieten boomknoppen waardoor ook hier dreigend risico op belangrijke schade aanwezig is. In hun oorspronkelijke verspreidingsgebied eten ze ook allerlei soorten granen, hetgeen in Nederland ook een potentiele schadepost is.

Ook is er enige nestplaatsconcurrentie met inheemse holenbroeders zoals de boomklever, grote bonte specht, spreeuw, kauw en boombewonende vleermuizen.
 

HOE VOORKOM JE SCHADE

Het Europese verbod op de handel in wilde vogels en een handhaving van het verbod op uitzetten van vogels door de dierenhandel zou nieuwe introducties kunnen doen voorkomen. Verwijder afval en plaats vogelvoer in speciale voedersilo’s. Halsbandparkieten houden minder van tuinen met lage struiken en meer van hoge bomen.

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT

De halsbandparkiet mag om schade te voorkomen worden verjaagd en als nodig geschoten. Dit is geregeld via een provinciale opdracht:

  • Provinciale opdracht: ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, andere vormen van eigendom en wilde fauna mag jaarrond van zonsopkomst tot zonsondergang de halsbandparkiet worden verjaagd met behulp van het geweer en honden. De ontheffing is ook geldig tijdens zon- en feestdagen. Het geweer mag ook worden gebruikt op jachtvelden kleiner dan 40 hectare.  

Originele ontheffingen/vrijstellingen/opdrachten zelf zijn te allen tijde leidend. Hierboven genoemde voorwaarden zijn niet leidend en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

  

HET WETEN WAARD

  • De soort komt van nature voor in India en Centraal-Afrika. In Nederland betreft het ontsnapte en losgelaten kooivogels welke sinds 1968 zijn verwilderd en populaties hebben gevormd.
  • In de winterperiode verblijven ongeveer 12.000 halsbandparkieten in Nederland.
     

MEER WETEN

- over de leefwijze van de halsbandparkiet: Vogelbescherming
- over aantallen en verspreiding van de halsbandparkiet in Nederland: Sovon