X

VOORTZETTING TNRC-PROJECT IN WERKGEBIED WBE LOPIKERWAARD
19 January 2024

VOORTZETTING TNRC-PROJECT IN WERKGEBIED WBE LOPIKERWAARD

Het TNRC-project loopt nu ruim anderhalf jaar. Gedurende dit driejarige project wordt onderzocht of deze alternatieve beheermethode geschikt is om predatie door verwilderde katten te reduceren en zo mogelijk te voorkomen. Het doel van de TNRC-methode is om het aantal verwilderde katten te laten dalen of in ieder geval onder controle te houden doordat verwilderde katten worden gevangen (Trap), geneutraliseerd, oftewel gecastreerd/gesteriliseerd (Neuter), teruggeplaatst/herplaatst (Return/Relocate) en vervolgens worden verzorgd door een (nieuwe) eigenaar (Care).   

Het project is in mei 2022 van start gegaan in Polsbroekerdam binnen het werkgebied van WBE (hierna WBE) Lopikerwaard. Dit is het pilotgebied waar Jasja Dekker Ecologie een monitoringsonderzoek heeft uitgevoerd om te onderzoeken of er in het weilandgebied minder katten werden gemonitord nadat ze waren gevangen en behandeld (zie nieuwsbericht 6 december). Vervolgens is in mei 2023 het project doorgezet in Schalkwijk binnen het werkgebied van WBE Kromme Rijn. Hierbij is een actief beroep gedaan op de jagers van deze Wildbeheereenheid bij het vangen van verwilderde katten vanwege hun specifieke gebiedskennis (zie nieuwsbericht 17 juli).  
Begin dit jaar gaat er voor het project voor de tweede keer actief worden gevangen binnen de WBE Lopikerwaard. Dit keer niet alleen in Polsbroekerdam maar in het hele WBE gebied, en dit keer net zoals in Schalkwijk, met behulp van de jagers. 17 januari was er voor de jachthouders van de WBE Lopikerwaard (net zoals voor de WBE Kromme Rijn) een informatieavond georganiseerd waar de werkwijze van het project werd toegelicht. Het was een geslaagde avond, met dank aan Carien Radstake (directeur Stichting Zwerfkatten Nederland), Frank Boer (faunacommissaris WBE Lopikerwaard), Edwin Brockhoff (secretaris WBE Kromme Rijn) en Kim Platjouw (FBE Utrecht).  

 

20240117_205337(500x...