X
WOLF

De wolf lijkt op een hond en de soort is feitelijk ook een voorouder van onze huishond. De wolf heeft een rechte rug, lange stevige poten en spitse oren. Zijn staart hangt echter meer dan die van de honden die wij thuis houden. Zijn dikke vacht is beige bruin en van boven wat grijzer. Rond zijn bek is hij wit. Hij leeft in roedels van 2 tot 10 soortgenoten.

 

WAAROM BEHEER NODIG IS

De wolf is in Nederland lange tijd afwezig geweest maar komt nu vanuit Duitsland weer langzaam ons land binnen. Ook aan de grens van België met Frankrijk zijn inmiddels meldingen van de wolf gedaan. Voorlopig zijn dit individuele beesten. Van roedels is nog geen sprake. De wetgever en natuurbeschermers willen de wolf echter weer een kans geven zich te vestigen in ons land. Dat vraagt regelgeving en monitoring van eventuele problemen. De wolf heeft in de Wet natuurbescherming een beschermde status.
 

HOE VOORKOM JE SCHADE

De beschermde status van de wolf betekent dat ze niet geschoten en niet verstoord mogen worden. Schadebeperking is alleen mogelijk door goede bescherming van mogelijke prooien zoals schapen met bijvoorbeeld een (tijdelijk en/of elektrisch) hekwerk. Kijk voor meer informatie naar de preventiekit faunaschade (module wolven) van BIJ12, Unit Faunazaken.

 

WANNEER PREVENTIE NIET HELPT

Bedrijven met door wolven veroorzaakte schade aan landbouwhuisdieren kunnen zich melden bij het Faunafonds van BIJ12 voor een tegemoetkoming voor de geleden schade.

 

HET WETEN WAARD

  • In maart 2015 liep een wolf vier dagen in Noord-Nederland. De eerste sinds 150 jaar! 
  • Wolven die op zichzelf gaan wonen lopen honderden kilometers weg. Een Duitse wolf liep eens 1.000 kilometer en kwam uit in Wit-Rusland. 
  • De mens heeft de wolf bijna uitgeroeid, ondanks dat mensen zelden worden aangevallen door wolven. 
     

MEER WETEN

- over de levenswijze van de wolf: Zoogdiervereniging
- over de verschijning van wolven in ons land: Wolven in Nederland